Connect with us

Διατροφή

Το αλάτι στη διατροφή μας

Published

on

Οι αλμυρές γεύσεις έχουν μπει δυναμικά στην καθημερινότητα. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να προσθέτουν αλάτι στο φαγητό τους ακόμη και πριν το δοκιμάσουν. Άλλοι επιλέγουν αλμυρά σνακ ανάμεσα από τα γεύματα τους λόγω της έντονης γεύσης τους.

Οι κίνδυνοι όμως από την υπερκατανάλωση του αλατιού είναι πολλοί. Το αλάτι με χημική ονομασία  χλωριούχο νάτριο (χημικός τύπος NaCl) είναι βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Στην περίπτωση όμως που ένας άνθρωπος καταναλώνει πολύ αλάτι, αυξάνει τα επίπεδα νατρίου στον οργανισμό του. Το νάτριο με το κάλιο θα πρέπει να είναι σε ισορροπία και όταν ένα από τα δύο αυξάνεται, αυτή χάνεται. Στην περίπτωση που έχουμε αυξημένα επίπεδα του νατρίου στον οργανισμό (υπερνατριαιμία)  μπορεί να υποφέρουμε από  προβλήματα όπως για παράδειγμα υπέρταση, κατακράτηση υγρών, οιδήματα κυρίως στα κάτω άκρα, νεφρογενή άποιο διαβήτη και επιβάρυνση των νεφρών.

Εκτός από τα τρόφιμα που φαίνονται ξεκάθαρα ότι είναι αλμυρά, όπως τα τσιπς, τα αλμυρά  τυριά και τα αλίπαστα, υπάρχουν τροφές που έχουν κρυμμένο αλάτι, όπως επίσης τροφές που έχουν νάτριο μέσα τους φυσικά (όπως γάλα και κρέας).

 

Τροφές που έχουν κρυμμένο αλάτι

 

  • Κατεψυγμένα λαχανικά.

Μπορεί να αποτελούν εύκολη και γρήγορη λύση, παρόλα αυτά περιέχουν ως και 80% περισσότερό αλάτι από ότι αν θα τα βρίσκαμε στην φύση. Γι’ αυτό θα πρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες που βρίσκονται πάνω στις συσκευασίες.

  • Κονσέρβες κρέατος και λαχανικών.

Το κρέας από μόνο του περιέχει νάτριο (στα 100γρ κρέατος περιέχονται περίπου 57mg νατρίου) , πόσο μάλλον σε μια κονσέρβα που το αλάτι θα χρησιμοποιηθεί και ως συντηρητικό.

  • Έτοιμα κέικ

Το αλάτι δίνει γεύση στα τελικά προϊόντα και ενισχύει την γλυκύτητα και την αρτοποιητική ικανότητα της γλουτένης. Ακόμη και στα γλύκα, που θεωρούμε ότι το κύριο συστατικό γεύσης είναι η ζάχαρη, εμπεριέχεται αλάτι.

  •  Αλλαντικά

Στα αλλαντικά το αλάτι προστίθεται σε μεγάλες ποσότητες για λόγους συντήρησης, και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται  οι υπερβολές.

  • Κύβοι νοστιμιάς

Το αλάτι είναι από τα βασικά συστατικά σε έναν κύβο. Αν τον χρησιμοποιούμε στην παρασκευή γευμάτων, η επιπλέον προσθήκη αλατιού δεν είναι αναγκαία.

tips

  • Δώσε γεύση στο φαγητό σου χωρίς να χρησιμοποιείς μεγάλες ποσότητες αλατιού.
  • Τα διάφορα μπαχαρικά-αρωματικά τα οποία ωφελούν και την υγεία, όπως κουρκουμάς, ρίγανη, δεντρολίβανο, πιπέρι, βασιλικός και άλλα, μπορούν να κάνουν το φαγητό πιο γευστικό, χωρίς αλάτι.
  • Το λεμόνι θα δώσει μια διαφορετική νότα στο γεύμα, ενώ παράλληλα περιέχει βιταμίνη C.
  • Τα φρούτα είναι πολύ καλή επιλογή για ενδιάμεσο σνακ, ωφελώντας την υγεία.

 

Γνωρίζοντας τους κινδύνους από το αλάτι, το που βρίσκεται και τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, μπορούμε να προστατευτούμε. Περισσότερη προσοχή θα χρειαστεί στα γεύματα που γίνονται εκτός σπιτιού. Όσο πιο απλό είναι το γεύμα, τόσο καλύτερο.

 

Σωπασάκη Μαριάντα
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.

Διατροφή

17 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

Published

on

Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ, σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων κλπ), που εργάζονται στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του δικτύου itchefs-GVCI.

Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και των προϊόντων της από τους «παραχαράκτες» της, η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για την αυθεντική και ποιοτική ιταλική κουζίνα και η προστασία του καταναλωτή από τα εστιατόρια που φέρουν την ένδειξη «Ιταλικό».

Η 17η Ιανουαρίου, που επελέγη ως Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, είναι γιορτή του Αγίου Αντωνίου, ενός από τους δημοφιλέστερους αγίους της Ιταλίας, προστάτη, μεταξύ άλλων, των κρεοπωλών και των αλλαντοποιών. Κυρίαρχη θέση στην Ιταλική κουζίνα, η οποία έχει υψηλή αισθητική, έχουν οι πίτσες, τα ζυμαρικά και φυσικά το ριζότο. Όταν δε χρησιμοποιούνται φρέσκες πρώτες ύλες, τα πιάτα της μπορούν να απογειωθούν. Βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το ελαιόλαδο, η ντομάτα, τα διάφορα βότανα και τα λαχανικά (π.χ. ρόκα).


Η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά απλή και φυσικά πάντα διαλέγονται τα καλύτερα υλικά ενώ συχνά γίνεται χρήση κάποιας γέμισης. Συνήθως χρησιμοποιούν παρμεζάνα στα ζυμαρικά τους, στις σούπες και στα ψητά. Επίσης, χρησιμοποιούνται πολλά λαχανικά τα οποία κάποιες φορές μαγειρεύονται ελαφρά, άλλες με σκόρδο και άλλες με βούτυρο ή λάδι, ενώ συχνότερα τα αφήνουν πρώτα να κρυώσουν και τα σερβίρουν σαν σαλάτα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Επιπλέον, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν και καλές πηγές πρωτεϊνών όπως όσπρια, θαλασσινά, κοτόπουλο και ψάρι.

Τα πιο γνωστά τους πιάτα είναι τα εξής:

  • Σούπα Μινεστρόνε
    Είναι ότι πρέπει για πρώτο πιάτο! Προέρχεται από την Τοσκάνη και είναι μια χορταστική σούπα με λαχανικά. Συνήθως έχει λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια γεύση. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα υλικά της βρίσκουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι, το καρότο, το ζωμό, τις ντομάτες και το σέλινο, ενώ συχνά περιέχεται κάποιο ζυμαρικό ή ρύζι (ή και τα δύο). Είναι λοιπόν, μια σούπα υψηλή σε φυτική πρωτεΐνη και χαμηλή σε λίπος.
  • Pizza Margherita
    Η γνήσια Ιταλική πίτσα διακρίνεται για τη λιτότητα των υλικών και την ξεκάθαρη, μονοδιάστατη γευστική άποψη, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και το σύνολο της Ιταλικής κουζίνας. Με λεπτή και τραγανή ζύμη, σπιτική σάλτσα ντομάτας βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα. Μπορεί να μοιάζει κάπως φτωχό και βαρετό πιάτο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η απλότητά του είναι και το μεγάλο του ατού.
  • Ζυμαρικά
    Υπάρχουν εστιατόρια που σου δίνουν την επιλογή για ζυμαρικά ολικής άλεσης. Προτιμήστε αυτά καθώς σας χορταίνουν περισσότερο και δεν ανεβάζουν τον γλυκαιμικό σας δείκτη. Από σάλτσες διαλέξτε απλές όπως κόκκινη σάλτσα ντομάτας, λαχανικών ή με βασιλικό.
  • Μοτσαρέλα
    Η µοτσαρέλα είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης και είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβούβαλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση. Το χρώμα της είναι συνήθως κρεμώδες λευκό και έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ είναι αρκετά εύπλαστη. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως ως υλικό πίτσας.
  • Πριμαβέρα
    Πρέπει να καλύψουμε και το ενδεχόμενο να υπάρχουν και χορτοφάγοι στην παρέα, οπότε η πριμαβέρα είναι ένα φαγητό με ζυμαρικά, σάλτσα με βάση τα καρότα, το σέλινο και τις πιπεριές. Τα “Fettuccine Primavera” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πιάτου υγιεινής διατροφής.
  • Σαλάτα
    Η σαλάτα δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της ιταλικής κουζίνας. Μια τυπική ιταλική σαλάτα περιλαμβάνει συνήθως ντομάτα, καρότο, λάχανο, κόκκινο κρεμμύδι, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές στα μενού των ιταλικών εστιατορίων. Μια αρκετά γνωστή σαλάτα είναι η caprese. Η εμβληματική σαλάτα Καπρέζε γεννήθηκε στο νησί Κάπρι στην Ιταλία και έχει μόνο τρία βασικά υλικά: ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Λιτή, εύκολη και πεντανόστιμη.

Φυσικά μετά το υπέροχο ιταλικό γεύμα, δεν θα μπορούσε να λείπε το επιδόρπιο!

Σορμπέ
Το σορμπέ, είναι  ιδανικό για όσους απέχουν από τα γαλακτοκομικά ή τη γλουτένη. Το επίπεδο λιπαρών του είναι μηδενικό, συγκριτικά με το αντίστοιχο των άλλων παγωτών, που μπορεί να αγγίζει τα 7gr. Συνήθως ένα παγωτό σορμπέ έχει 80 θερμίδες (ανάλογα φυσικά  με το πως έχει παρασκευαστεί). Ένα «κανονικό» παγωτό συνήθως φτάνει τις  100 – 150kcal.

Ιταλικό κρασί
Η κουλτούρα του κρασιού είναι εξίσου σημαντική στην Ιταλία με την κουλτούρα του φαγητού. Αλληλοσυμπληρώνονται αναδεικνύοντας το ένα το άλλο. Είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο όπως θα έλεγε και με ρομαντικό τρόπο ένας Ιταλός. Αν θέλετε να πιείτε λίγο Chianti με το γεύμα σας, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε.

Καφές μετά το γεύμα
Οι Ιταλοί συνηθίζουν να πίνουν έναν εσπρέσο μετά το φαγητό τους και αν θέλετε μπορείτε να το επιλέξετε κι εσείς, προσπερνώντας το επιδόρπιο. Προτιμήστε τον σκέτο ή με ελάχιστη ζάχαρη και αφήστε τον να σας βοηθήσει και στη χώνεψη.

Δείτε επίσης: Σωστή διατροφή ενάντια στον κρύο καιρό

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

Χριστούγεννα και διατροφή για μικρούς και μεγάλους!

Published

on

Χριστούγεννα, έρχονται! Αυτές οι γιορτινές μέρες γεμάτες χαρά ανήκουν αναμφίβολα στα παιδιά! Ωστόσο, πολλοί  έχουν συνδέσει αυτές τις γιορτές του χρόνου, με τα οικογενειακά τραπέζια και με τα νόστιμα παραδοσιακά γλυκά αλλά χωρίς άδικο. Συνήθως, ο περισσότερος κόσμος  έχει ελεύθερο χρόνο στη διάθεση του και χωρίς δισταγμούς, εκείνη την περίοδο της χαλάρωσης ενδίδει στο φαγητό!

Οι διακοπές όμως, είναι και μια καλή ευκαιρία για να βοηθήσετε τα παιδία σας να αποκτήσουν καλύτερες συνήθειες αλλά και εσάς, ώστε να διατηρήσετε το βάρος σας στις γιορτές.

Πώς θα προσεγγίσουμε τα παιδιά διατροφικά στις γιορτές;

  • Δώστε μεγάλη σημασία στο πρωινό τους γεύμα. Επειδή κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών αλλάζει, είναι ευκαιρία να καταναλώσετε όλοι μαζί το πρωινό σας χωρίς βιασύνη. Έτσι και το παιδί δεν θα στερηθεί το πρωινό του και εσείς θα είστε εκεί για να του δώσετε το καλό παράδειγμα.

  • Εφόσον το παιδί βρίσκεται σε περίοδο διακοπών και δεν πηγαίνει στο σχολείο, θα πρέπει με κάτι να απασχολείται. Ευκαιρία για φυσική δραστηριότητα  με το παιδί σας στο πάρκο, την παιδική χαρά ή ότι άλλο σας ευχαριστεί.

  • Να έχετε πάντα μαζί σας στις βόλτες μπουκάλι με νερό. Το παιδί μπορεί με το παιχνίδι να το ξεχάσει αλλά εσείς όχι! Θα του θυμίζετε να πίνει νερό και σε περίπτωση που πεινάσει μπορείτε να έχετε προγραμματίσει να έχετε μαζί σας φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς και σπιτικά μπισκότα με βρώμη αντί για ανθυγιεινά σνακ!

  • Όταν το παιδί θελήσει να φάει μελομακάρονα, κουραμπιέδες κτλ, μπορείτε να του δώσετε κάποια εναλλακτική λύση (πχ. θα ήθελες αντί για γλυκό κάποιο φρούτο με μέλι ή θες να καταναλώσεις το γλυκό μετά το φαγητό ή το απόγευμα στην βόλτα μας). Σε περίπτωση όμως που βρείτε αντίσταση μην του απαγορέψετε την κατανάλωση των γλυκών αλλά συμβουλέψτε το και εξηγήστε του για ποιόν λόγο δεν χρειάζεται να το καταναλώσει εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

  •  Δώστε το καλό παράδειγμα: Για τα μικρά παιδιά, οι γονείς είναι πρότυπα! Εάν εσείς οι ίδιοι, δίνετε μεγάλη σημασία στο φαγητό, θα δώσουν και εκείνα. Επιλέξτε φέτος να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στην γιορτινή/ οικογενειακή ατμόσφαιρα και λιγότερο σε όλα τα υπόλοιπα.

Πώς θα διαχειριστείτε το βάρος σας, χωρίς να στερηθείτε στις γιορτές;

  • Βάλτε έναν στόχο, μέχρι πόσα γλυκά έχετε σκοπό να καταναλώσετε. Για παράδειγμα, πείτε ότι θα φάτε 3-4 μελομακάρονα μέσα στις γιορτές και προσπαθήστε να το κρατήσετε.

  • Κρατήστε το κομμάτι της Βασιλόπιτας για το πρωί της επόμενης ημέρας, μαζί για παράδειγμα, με 1 ποτήρι γάλα. Μην καταναλώσετε το κομμάτι σας, το βράδυ που ήδη θα έχετε φάει βραδινό και μάλιστα πολύ αργά και φυσικά, περισσότερο από άλλες φορές.


  • Ενυδατωθείτε, ξεκινήστε πριν τις γιορτές να πίνετε περισσότερο νερό. Βάλτε το νερό στη ζωή σας, κάντε συνήθεια πριν φάτε το φαγητό σας να πίνετε ένα ποτήρι με νερό και έπειτα να ξεκινάτε το γεύμα σας, με την σαλάτα.


  • Μεγάλη προσοχή στο αλκοόλ. Σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ αποδίδει πολλές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες (kcal) περισσότερες δηλαδή, από τις θερμίδες που αποδίδει η ίδια ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών και πολύ κοντά στις θερμίδες που αποδίδει ένα γραμμάριο λίπους. Επιπλέον, οι θερμίδες που λαμβάνουμε από την κατανάλωση αλκοόλ, δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό. Προσπαθήστε να μετριάσετε την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσετε αυτές τις γιορτές!


  • Παρακολουθήστε τι τρώτε. Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια του γεύματός σας, να συνειδητοποιείτε την ποσότητα και την ποιότητα αυτού. Ένα γαλάζιο πιάτο μπορεί να σας ηρεμήσει ώστε υποσυνείδητα να μην ξανά γεμίσετε το πιάτο σας.


  • Όταν νιώσετε κορεσμό, σταματήσετε το φαγητό. Η υπερφαγία κάνει κακό στο στομάχι σας και στην υγεία σας, για αυτό όταν αισθάνεστε πλήρεις σταματήστε να τρώτε. Επίσης, αν βρεθείτε σε ένα τραπέζι με ποικιλία τροφίμων, γεμίστε το πιάτο σας μια φορά και μην τσιμπολογάτε από όλες τις πιατέλες. Έτσι αργότερα, θα γνωρίζετε ακριβώς τι καταναλώσατε.


  • Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τρώτε αργά και προσεκτικά. Δώστε χρόνο στον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί το σήμα του κορεσμού.


  • Μην φτάνετε στο γιορτινό τραπέζι πεινασμένοι! Καταναλώστε κανονικά τα ενδιάμεσα γεύματά σας και φυσικά ένα καλό πρωινό. Αν φτάσετε στο τραπέζι πεινασμένοι, είναι αποδεδειγμένο ότι θα φάτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή  που πραγματικά χρειάζεστε.


  • Μην διακόπτετε την γυμναστική που κάνατε επειδή είναι γιορτές. Αν πάλι δεν συνηθίζατε να κάνετε γυμναστική, μπορείτε απλά να βγείτε για έναν περίπατο ή μια βόλτα με το ποδήλατο.


  • Μην ξεχνάτε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα φάτε γλυκό μετά το γεύμα. Αφήστε λίγο χώρο στο στομάχι σας και για αυτό. Κατά τα άλλα, να έχετε πάντα υπόψη σας, ότι ποτέ μια παρασπονδία δεν αποτέλεσε πρόβλημα σε μια συνήθη δίαιτα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η παρασπονδία γίνεται συνήθης και η δίαιτα παρασπονδία.

 Καλές γιορτές με υγεία σε όλους!

Δείτε επίσης: Κάστανα: 10+1 λόγοι για να τα καταναλώσουμε

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

Κάστανα: 10+1 λόγοι για να τα καταναλώσουμε

Published

on

Τα κάστανα αποτελούν πολύτιμη πηγή τροφής για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάτι που τα καθιστά μοναδικά μεταξύ των ξηρών καρπών.

Μάλιστα, μισό φλιτζάνι ωμό κάστανο σας δίνει 35-45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (DV) σε βιταμίνη C. Παρόλα αυτά χάνεται ένα μέρος της βιταμίνης C όταν τα ψήνετε ή τα βράζετε, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν 15-20% DV. Για να διατηρήσετε περισσότερη βιταμίνη C κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα τροφίμων για να τα αφυδατώσετε.1 κάστανο δίνει περίπου 68 θερμίδες, 14,8 γρ. υδατανθράκων, 0,9 γρ. πρωτεΐνης και 0,6 γρ. λιπαρών. Επειδή υπάρχει κίνδυνος κάποιοι άνθρωποι να είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς, να είστε προσεκτικοί όταν προσθέτετε ένα νέο ξηρό καρπό, όπως το κάστανο, στη διατροφή σας.

10 + 1 λόγοι για να εντάξετε τα κάστανα στη διατροφή σας:

  1. Περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε & C
  1. Βοηθήσουν στην βελτίωση της πέψης 
  2. Με την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
  3. Περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων
  1. Καταναλώνονται ευχάριστα βραστά, ψητά, σε σαλάτες & μέσα στο φαγητό από μικρούς και μεγάλους
  2. Περιέχουν φυτικές ίνες, 100 γραμμάρια κάστανα μας δίνουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών
  3. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων
  4. Αποτελούν πηγή φλαβονοειδών & φαινολών
  1. Παρόλο που δεν φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, σε σύγκριση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, συντείνουν ωστόσο στην απορρόφηση του σιδήρου επειδή είναι πλούσια σε χαλκό
  2. Δεν περιέχον γλουτένη
  1. Θεωρούνται εξαιρετικό σνακ για τα χειμωνιάτικα απογεύματα

Δείτε επίσης: Οστεοπόρωση. Διατροφή & άσκηση για γερά οστά.

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

Δεκέμβριος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Published

on

Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχής τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.

Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.

Φρούτα Δεκεμβρίου:

Λαχανικά Δεκεμβρίου:

  • Καρότα
  • Λεμόνια
  • Κολοκύθες
  • Αγκινάρες
  • Λάχανο
  • Μπρόκολο
  • Μανιτάρια
  • Κουνουπίδι
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Άνηθος
  • Μαϊντανός
  • Πατάτες
  • Παντζάρια
  • Σπανάκι
  • Σέσκουλα
  • Φινόκιο
  • Ραδίκια
  • Σέλινο

Δείτε επίσης: Συνταγή: Μπισκότα βρώμης με κανέλα

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

10 + 1 Υγιεινά σνακ για το σχολείο

Published

on

Οι διατροφικές συνήθειες χτίζονται από μικρή ηλικία. Όσο πιο νωρίς μπουν οι σωστές βάσεις, τόσο το καλύτερο για το μέλλον των παιδιών, διότι οι υγιεινές διατροφικές επιλογές θα τα συντροφεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Αυτά που επιτυγχάνονται με τη σωστή και υγιεινή διατροφή των παιδιών είναι σημαντικά καθώς:

  1. Ενισχύεται η σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους.
  2. Επιτυγχάνεται ένα ισορροπημένο σωματικό βάρος.
  3. Θωρακίζεται η υγεία τους.
  4. Προλαμβάνονται πιθανά χρόνια νοσήματα.

Θα πρέπει να δοθεί η πρέπουσα σημασία στην υγιεινή διατροφή των παιδιών, διότι η κακή διατροφή είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της παιδικής παχυσαρκίας.

Η παχυσαρκία είναι η επιδημία του αιώνα μας και δυστυχώς η Ελλάδα πρωτοστατεί. Μελέτες της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας έχουν δείξει ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας που είναι παχύσαρκα. Περίπου 1 στους 4 εφήβους και  1 στα 3 παιδιά (5-9 ετών) είναι είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα.

Οι παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ότι μπορούν να επιδράσουν στην εξέλιξη της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι πολλοί:

  • Η κληρονομικότητα. Τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον έχουν άμεση επίδραση στην παχυσαρκία. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το γενετικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να του δοθεί ιδιαίτερη προσοχή , κυρίως όταν θέλουμε να ελέγξουμε την επιδημιολογία της παχυσαρκίας. Ωστόσο, η γενετική βάση της παχυσαρκίας, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στο φάσμα των παρεμβάσεων δεν θα πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι η διεθνής αύξηση της επιδημίας και η αύξηση της συχνότητάς της θα πρέπει να σχετίζεται περισσότερο με τις αλλαγές στο περιβάλλον, παρά με τις αλλαγές στα ανθρώπινα γονίδια.
  • Οι συνήθειες των γονιών. Τα παιδιά έχουν τους γονείς τους ως παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να τους μιμηθούν. Όχι μόνο στον τρόπο που μιλάνε και συμπεριφέρονται, αλλά και στον τρόπο που τρώνε. Αν οι γονείς τρώνε βιαστικά, καταναλώνουν αναψυκτικά, γλυκά και έτοιμα γεύματα, αυτομάτως το παιδί ξεκινά μια κακή διατροφική συμπεριφορά, η οποία συνήθως συνεχίζεται και στο σχολείο.
  • Ψυχολογική κόπωση. Ένα σημαντικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι η ψυχολογική κόπωση, η οποία μπορεί να προέλθει από τον συχνό αποκλεισμό του παχύσαρκου παιδιού από τις ομαδικές δραστηριότητες, λόγω του ότι, τόσο ο αποκλεισμός αυτός όσο και τα συνοδευόμενα μεταβολικά νοσήματα, συνδέονται συχνά με την παχυσαρκία.
  • Η δραστηριότητα. Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά συνηθίζουν να έχουν μια πιο καθιστική ζωή και να βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση σε σχέση με παιδιά που έχουν φυσιολογικά επίπεδα βάρους. Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει πλήθος και ποικιλία τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, σε μεγάλες μερίδες, που προωθούν την υπερβολική αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας, ενώ ταυτόχρονα οι καθιστικές δραστηριότητες έχουν πάρει τη θέση της σωματικής κίνησης.

Η παχυσαρκία γενικότερα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθεια κ.α.) και ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής. 

Η κακή διατροφή, πέρα από τα γονίδια και τον δυτικό τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, μηδαμινή άσκηση και πολύ άγχος), είναι ένας παράγοντας που ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. 

Γιατί είναι σημαντική η κατανάλωση σνακ από τα παιδιά;

Η κατανάλωση σνακ φαίνεται να έχει σημαντικά οφέλη για τα παιδιά διότι τα βοηθά να διαχειριστούν το αίσθημα της πείνας τους και την αποφυγή υπερπρόσληψης τροφής στο επόμενο γεύμα ή δείπνο. Τους δίνει επαρκή θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για την καλή τους υγεία, ιδίως όταν πρόκειται για υγιεινά σνακ. Και τέλος, τους δίνει ενέργεια για βέλτιστη σωματική και πνευματική απόδοση.

Ποιά σνακ να προτιμήσετε για το σχολείο;

Αρχικά πρέπει να σκεφτούμε πως το παιδί δεν έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα τρόφιμο το οποίο δεν υπάρχει στο σπίτι και πως δύσκολα θα καταναλώσει κάτι που οι γονείς του δεν το τρώνε. Οπότε θα πρέπει να γίνετε το καλό παράδειγμα πρώτα εσείς, ώστε το παιδί να έχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή και να καταναλώνει μια ποικιλία τροφίμων. Το κλειδί στην ισορροπημένη διατροφή είναι ο συνδυασμός διαφορετικών ομάδων τροφίμων, καθώς κάθε ομάδα θα εφοδιάσει το παιδί με διαφορετικά θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή του υγεία.

Οι επιλογές που θα μπορούσε το παιδί να έχει από το σπίτι:

  • Φρούτο εποχής & ψωμί ή φρυγανιές ολικής άλεσης
  • Αραβική πίτα ολικής με τυρί και αγγούρι & φρούτο εποχής
  • Γιαούρτι με κράκερ ή φρυγανιές ή δημητριακά ολικής άλεσης & φρούτο εποχής
  • Αραβική πίτα με τόνο, κάπαρη και ψητά λαχανικά
  • Τορτίγια με ψητό κοτόπουλο, ψητά λαχανικά και μοτσαρέλα

Οι επιλογές που θα μπορούσε το παιδί να έχει από το κυλικείο του σχολείου:

  • Τοστ με τυρί και τομάτα & φρούτο εποχής
  • Παστέλι & φρούτο εποχής
  • Κουλούρι με τυρί και τομάτα & φρούτο εποχής
  • Ανάμεικτους ξηρούς καρπούς & φρουτοσαλάτα
  • Μπάρα δημητριακών & φρούτο εποχής
  • Γιαούρτι με μέλι & ξηρούς καρπούς

Δείτε επίσης: Παιδική Διατροφή – Συμβουλές για γονείς

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

Νοέμβριος: αυτά είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής

Published

on

Επιλέγοντας φρέσκα φρούτα και λαχανικά στην εποχής τους, από τη μία καταναλώνουμε τροφές με τη μέγιστη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και από την άλλη δεν προσλαμβάνουμε τις χημικές ουσίες τις οποίες τα τρόφιμα αυτά ενδέχεται να περιέχουν, λόγω μη εποχικής διαθεσιμότητας.

Τα φρούτα και λαχανικά εποχής είναι πιο οικονομικά, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον, αφού δε χρειάζεται να φυλαχθούν για μήνες στο ψυγείο ή να ταξιδέψουν από μακριά.

Φρούτα


Λαχανικά

  • Λεμόνια
  • Κουνουπίδι
  • Μπρόκολο
  • Κολοκύθα
  • Παντζάρια
  • Μανιτάρια
  • Λάχανο
  • Σπανάκι
  • Άγρια ρόκα
  • Πράσα
  • Σέλινο
  • Σέσκουλα

Επιπλέον, θα βρείτε κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, σταφίδες και φουντούκια.

Δείτε επίσης: Σωστή διατροφή ενάντια στον κρύο καιρό

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

Continue Reading
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ15 ώρες ago

Ένα γαστρονομικό γεύμα στη… στρατόσφαιρα, το στοίχημα ενός σεφ για το 2025

ΕΙΔΗΣΕΙΣ17 ώρες ago

Ισλανδία: Συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη χερσόνησο Ρέικιανες

ΓΕΡΜΑΝΙΑ19 ώρες ago

Γερμανία: Εφικτός ο κλιματικός στόχος του 2030, εκτιμά η κυβέρνηση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ20 ώρες ago

Γερμανία: Το πείραμα της εβδομάδας τεσσάρων ημερών εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ22 ώρες ago

Μελέτη: Το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζουν οι νευρολογικές παθήσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Γυναίκα 103 ετών συνελήφθη καθώς οδηγούσε χωρίς δίπλωμα και ασφάλιση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Ισλανδία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ2 ημέρες ago

Έρχεται το EU wallet για τους πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 ημέρες ago

ΟΕΚ Γερμανίας: Είναι σημαντικό το κράτος να ακούει τις φωνές και τις ανάγκες κάθε κοινότητας του Απόδημου Ελληνισμού

ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago

Προβολή της Μήλου στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Ανοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024

ΥΓΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Ο ετήσιος προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του μαστού από τα 40 σώζει ζωές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας απεργούν 28 Φεβρουαρίου

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα 24ωρη απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa την Τρίτη

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Απεργίες στα τοπικά μέσα μεταφοράς για την επόμενη εβδομάδα αποφάσισε η Ver.di

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ2 εβδομάδες ago

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου: “Ο εμπαιγμός δεν έχει τέλος”!

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Γερμανία: Σε εξέλιξη η νέα απεργία στα αεροδρόμια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ3 εβδομάδες ago

Έρευνα: Ο αστεροειδής Δίμορφος μετά το πείραμα της NASA

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες ago

Γερμανία: Νέα απεργία του προσωπικού εδάφους της Lufthansa

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες ago

Γερμανία: Ψηφίστηκε από την Bundestag η μερική νομιμοποίηση της κάνναβης

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis