Connect with us

Διατροφή

Μητρικός θηλασμός-Πλεονεκτήματα-Συμβουλές & Μετάβαση στη στερεά τροφή

Published

on

Κάθε θηλαστικό δημιουργεί γάλα, το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των απογόνων του. Κάθε μητέρα θα πρέπει να γνωρίζει πως το δικό της γάλα είναι πολύ καλύτερο για το βρέφος της από οποιοδήποτε άλλο. Οι μητέρες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν τουλάχιστον τέσσερις μήνες.
Πολλά είναι τα στοιχεία που υποστηρίζουν την αξία του θηλασμού ως άριστο τρόπο σίτισης για τα βρέφη, ειδικά για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους.

 

Πλεονεκτήματα του θηλασμού

 

 • Το μητρικό γάλα είναι πλούσιο σε προστατευτικούς παράγοντες, λυσοζύμη, λακτοσφαιρίνη, κυτταρικά στοιχεία αλλά επίσης αντιβακτηριδιακές και αντιπαρασιτικές πρωτεΐνες, αντιφλεγμονώδεις ουσίες, αυξητικούς παράγοντες και ορμόνες προαγωγής της αύξησης της εντερικής χλωρίδας και αναστολείς του μεταβολισμού παθογόνων μικροβίων.
 • Η ποιότητα της διατροφής είναι εξασφαλισμένη. Στο μητρικό γάλα βρίσκονται όλα τα συστατικά στην καταλληλότερη μορφή και δεν υπάρχει κίνδυνος λάθους.
 • Η θερμοκρασία του γάλακτος είναι πάντα ρυθμισμένη με ακρίβεια.
 • Τα βρέφη που θηλάζουν : δεν εκτίθενται σε αντιγονικό φορτίο (αλλεργίες) , είναι λιγότερο εκτεθειμένα σε λοιμώξεις και ιδίως σε γαστρεντερίτιδες.
 • Επειδή τα βρέφη που θηλάζουν, σιτίζονται με βάση το αίσθημα πείνας και του κορεσμού και όχι με βάσει τα ωράρια και δεδομένο όγκο στο μπιμπερό, περιορίζεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας.
 • Τα βρέφη που θηλάζουν ευνοούνται από την διαδικασία του θηλασμού και συναισθηματικά με την στενότερη επαφή με την μητέρα τους.
 • Το μητρικό γάλα περιέχει πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (LCPs) & δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA). Αυτά τα LCPs παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των ματιών. Οι ενήλικες μπορούν να συνθέσουν LCPs αλλά τα βρέφη και ιδιαίτερα εκείνα που γεννήθηκαν με μικρότερο των φυσιολογικών επιπέδων βάρος ( χαμηλού βάρους 1,0 – 1,5 Kg. Εξαιρετικά χαμηλού βάρους < 1,0 Kg) , δεν μπορούν να τα συνθέσουν σε ποσότητες που χρειάζεται το σώμα τους. Η έλλειψη τους έχει συνδεθεί με μειωμένη γνωστική ανάπτυξη. Το ίδιο ισχύει ακόμη και στα πρόωρα μωρά.

 

Συμβουλές για την νέα μητέρα

1) Πρόσληψη υγρών

Η πρόσληψη υγρών της μητέρας δεν επηρεάζει τον όγκο του μητρικού γάλακτος που παράγεται, αλλά οι θηλάζουσες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα υγρά για να προστατευθούν από αφυδάτωση. Μια καλή πρακτική για την νέα μητέρα είναι να πίνει ένα ποτήρι νερό κάθε φορά που ταΐζει το μωρό, επιπρόσθετα στην συνηθισμένη πρόσληψη υγρών.

 

2) Αποφυγή κατά την γαλουχία

Κατά τον θηλασμό ορισμένα στοιχεία της μητρικής δίαιτας μπορεί να επηρεάσουν το μητρικό γάλα. Τα πολύ πικάντικα προϊόντα επειδή έχουν ισχυρή γεύση μπορεί να αλλάξουν την γεύση του γάλακτος. Η καφεΐνη και το αλκοόλ περνούν εύκολα στο γάλα οπότε οι μεγάλες προσλήψεις θα πρέπει αν αποφεύγονται.

 

3) Πρόσληψη ασβεστίου

Οι θηλάζουσες μητέρες θα πρέπει να προσλαμβάνουν τουλάχιστον 1200mg ασβεστίου την ημέρα. Σε νεαρές μητέρες και έφηβες έχει προταθεί ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου 1500mg. Πηγές ασβεστίου είναι τα αμύγδαλα, το γάλα , το γιαούρτι, το τυρί, τα φασόλια και τα πορτοκάλια.

 

 

 Μετάβαση στη στερεά τροφή

Όταν η νευρομυϊκή ανάπτυξη του βρέφους είναι σε στάδιο συμβατό με τη λήψη τροφών, μπορεί να ξεκινήσει ο απογαλακτισμός. Όσο το βρέφος δεν έχει αναπτύξει αντανακλαστικά κατάποσης, μπορεί να έχει δυσκολία στην αποδοχή τροφής απο το κουτάλι.

Επίσης, ο πρώιμος απογαλακτισμός μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό του γάλακτος από την μητέρα, καθώς η ποσότητα γάλακτος που εκκρίνεται από τον μαστό εξαρτάται από τη συχνότητα του θηλασμού.
Επιπλέον , ο πρώιμος απογαλακτισμός μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση κάποιων αλλεργικών αντιδράσεων και τροφικών δυσανεξιών. Πρόσφατες μελέτες συνδέουν τον πρώιμο απογαλακτισμό και με την παχυσαρκία.

Κίνδυνοι όμως υπάρχουν και από τον καθυστερημένο απογαλακτισμό. Καθώς το βρέφος μεγαλώνει και αυξάνεται η κινητική του δραστηριότητα, οι ενεργειακές ανάγκες μεγαλώνουν. Συνεπώς το μητρικό ή βρεφικό γάλα δεν μπορεί να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες για ανάπτυξη και αύξηση. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να εμφανιστεί υποθρεψία και αναστολή της ανάπτυξης, σωματικής και ψυχοκοινωνικής, μέχρι να χορηγηθούν τροφές απογαλακτισμού.

Κατά την περίοδο αυτή, αναπτύσσονται διατροφικές συνήθειες που παραμένουν για όλη τη ζωή. Οι διατροφικές επιλογές αυτής της περιόδου, φαίνεται να επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες όλης της ζωής.
Οι τροφές απογαλακτισμού γίνονται δεκτές ικανοποιητικά από το βρέφος περίπου 4 με 6 μήνες ζωής. Η ικανότητα κατάποσης στερεάς τροφής σε ηλικία περίπου 9 με 12 μηνών οδηγεί πλέον σε σίτιση από το φαγητό της οικογένειας.

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Διατροφή

Χλωρέλλα: διατροφικός θησαυρός

Published

on

dungthuyvunguyen/pixabay

Η Χλωρέλλα, είναι ένα πράσινο φύκι με θρεπτικά συστατικά και μαζί  με την Σπιρουλίνα ανήκει στους παλαιότερους οργανισμούς του πλανήτη. Έχει υψηλότερα επίπεδα βιταμινών και μετάλλων από ότι έχει η σπιρουλίνα και επιπλέον είναι καλύτερη πηγή καλών λιπαρών όπως τα ωμέγα-3.

Πέρα από εκχύλισμα αλλά και κάψουλα, πιο διαδεδομένη είναι η μορφή της σε σκούρα πράσινη σκόνη. Καταναλώνεται ως συμπλήρωμα διατροφής και προστίθεται σε νερό, χυμό ακόμη και smoothies.

Παρέχει μικρές ποσότητες μαγνησίου, ψευδαργύρου, χαλκού, καλίου, σιδήρου, ασβεστίου, φολικού οξέος και άλλων βιταμινών Β (Β6,Β9,Β12), βιταμίνες C, E, K καθώς επίσης και βιταμίνη D. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί πως η χλωρέλλα βοηθά στην ‘αποτοξίνωση’ του οργανισμού από βαρέα μέταλλα, όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, το ουράνιο, το κάδμιο και άλλες επιβλαβείς ενώσεις.

Η χλωρέλλα περιέχει πολλές πρωτεΐνες, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται περίπου στο 60%, πράγμα που την κάνει ένα από τα ιδανικότερα συμπληρώματα διατροφής  για χορτοφάγους, vegans και για αθλητές, υδατάνθρακες αλλά και καλά λιπαρά οπότε είναι μια ολοκληρωμένη τροφή και συχνά ονομάζεται «υπερτροφή».

Τα οφέλη της κατανάλωσης της χλωρέλλας

 • Τονώνει και δίνει ενέργεια.
 • Λόγω της περιεκτικότητάς της σε RNA και DNA, έχει βρεθεί ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες. 
 • Συμβάλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού από βαρέα μέταλλα.
 • Συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού συστήματος και στην αντιμετώπιση διαταραχών του εντέρου.
 • Βοηθά στην αθλητική απόδοση.
 • Είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών για ανθρώπους που δεν καταναλώνουν κρέας.
 • Επιταχύνει την επούλωση πληγών και ελκών.
 • Έχει αντιοξειδωτική προστασία και συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Είναι πιθανό η χλωρέλλα να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, αλλά και πεπτικά προβλήματα όπως ναυτία, εμετός, κράμπες, μετεωρισμός και διάρροια. Προσοχή, η χλωρέλλα μπορεί να είναι ακατάλληλη για: έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες, άτομα με αλλεργίες στα φύκια και ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα. (Η χλωρέλλα μπορεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Κ και ως εκ τούτου  είναι πιθανό να ανταγωνίζεται τη δράση της βαρφαρίνης και των άλλων αντιπηκτικών)

Δοσολογία και διαθεσιμότητα

Η χλωρέλλα είναι διαθέσιμη σε δισκία, κάψουλες, υγρά εκχυλίσματα και κόνεις.  Η συνιστώμενη ημερήσια δοσολογία της κυμαίνεται από 3-5 γραμμάρια. Επειδή η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά ποικίλει από το ένα προϊόν στο άλλο, πρέπει να ακολουθείτε την αναγραφόμενη δοσολογία.


Δείτε επίσης: Φραγκόσυκο: καλοκαιρινή υπερτροφή!

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

Υπέρταση: Ποια διατροφική προσέγγιση βοηθά στον έλεγχό της

Published

on

Photo credits: geraldoswald62 / pixabay

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου, με στόχο την ευαισθητοποίηση και επαγρύπνηση για αυτή την αθόρυβη και συχνή νόσο.

Μετρήστε την πίεσή σας είναι το σημερινό μας σύνθημα! Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να αναδειχθεί το πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε όλοι αν πάσχουμε από υπέρταση. Η έγκαιρη διάγνωση και ο τακτικός έλεγχος, μπορεί να προλάβει τις  επιπλοκές της.

Τι είναι όμως η αρτηριακή πίεση;

Αρτηριακή πίεση (πίεση αίματος) είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Η πίεση αυτή οφείλεται στο έργο που παράγει η καρδιά (συστολή, διαστολή) αντλώντας αίμα μέσω του καρδιαγγειακού συστήματος. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.

Ποια είναι τα επιθυμητά όρια αρτηριακής πίεσης;

 Συστολική πίεση (mmHg)Διαστολική Πίεση (mmHg)
Βέλτιστη τιμή αρτηριακής πίεσης< 120< 80
Φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης< 130< 85
Αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης130 – 13985 – 89
Στάδιο 1  Υπέρτασης140 – 15990 – 99
Στάδιο 2  Υπέρτασης160 – 179100 – 109
Σοβαρή Υπέρταση≥ 180≥ 110

Υπέρταση και κληρονομικότητα

Η υπέρταση μπορεί να είναι και κληρονομική. Εάν οι γονείς έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση από νεαρή ηλικία φαίνεται πως και τα παιδιά τους μπορεί να την παρουσιάσουν. Υπάρχουν όμως και εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν αυτήν την πιθανότητα, ενώ η ορθή διαχείρισή τους μπορεί να αποτρέψει ή να ελαττώσει την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

 • Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
 • Κάπνισμα
 • Αυξημένο σωματικό βάρος και παχυσαρκία
 • Χαμηλή φυσική δραστηριότητα
 • Υψηλή κατανάλωση αλατιού

Ποια δίαιτα προτείνεται για την υπέρταση


Η δίαιτα που προτείνεται για άτομα με υπέρταση είναι η δίαιτα DASH
(Dietary Approaches to Stop Hypertension). Η δίαιτα αυτή μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία ή στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης).
Περιλαμβάνει τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο που μπορούν να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, η δίαιτα περιορίζει τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετα σάκχαρα. Μπορεί επίσης να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης στο αίμα. Η υψηλή αρτηριακή πίεση και τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL είναι δύο κύριοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό. Το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της δίαιτα είναι ότι είναι χαμηλότερη σε νάτριο από μια κοινή δίαιτα. Η τυπική δίαιτα DASH περιορίζει το νάτριο στα 2.300mg / ημέρα (δηλαδή 1 κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι).

 Περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια και ξηρούς καρπούς. Περιορίζει τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, όπως τα λιπαρά κρέατα και τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα. Κυρίως τα τρόφιμα που επιλέγονται στη δίαιτα DASH είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και η δίαιτα φαίνεται να είναι χαμηλή σε νάτριο και χαμηλή κορεσμένα λιπαρά.

Η δίαιτα DASH προτείνει δημητριακά: 6-8 μερίδες ημερησίως, λαχανικά: 4-5 μερίδες ημερησίως, φρούτα: 4-5 μερίδες ημερησίως, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά: 2-3 μερίδες ημερησίως, κρέας, πουλερικά και ψάρι: λιγότερες από 6 μερίδες ημερησίως, ξηρούς καρπούς και σπόρους: 4-5 μερίδες την εβδομάδα. Από λίπη και έλαια: 2-3 μερίδες ημερησίως με περιορισμένες τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά και από γλυκά: λιγότερες από 5 μερίδες την εβδομάδα.

Βοηθά η άσκηση στην υπέρταση;

Δεν ενδείκνυται βαριά φυσική δραστηριότητα (όπως έντονες ασκήσεις με αντιστάσεις) για περιπτώσεις ατόμων με σοβαρή υπέρταση μέχρι να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή. Μπορεί να γίνει άσκηση αντιστάσεων με χαμηλή ένταση. Καλό θα ήταν ο υπερτασικός να φορά ειδική συσκευή μέτρησης της αρτηριακής του πίεσης κατά τη διάρκεια της άσκησης. Ισομετρικές ασκήσεις μπορούν να ενδυναμώσουν το άτομο, με αυτό το είδος ασκήσεων δεν αλλάζει το μήκος των μυών και ενδυναμώνονται οι αρθρώσεις. Προσοχή πρέπει να δοθεί στα αντί-υπερτασικά φάρμακα (πχ διουρητικά και β- αναστολείς) διότι βλάπτουν την ομοιόσταση του οργανισμού (την θερμοκρασία) κατά την διάρκεια άσκησης σε ζεστά ή υγρά περιβάλλοντα και προκαλούν υπογλυκαιμία.

Δείτε επίσης: Αϋπνία: οι τροφές που την νικούν!

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

Θαλασσινά-Πως ξεχωρίζουμε ότι είναι φρέσκα

Published

on

Photo credits: ShenXin / pixabay

Γαρίδες, όστρακα, χταποδάκι, καλαμαράκια και πολλά ακόμη είναι τα θαλασσινά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε και στις νηστείες. Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή τροφής. Κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή, σε ορισμένες τροφές, ιδίως για θρησκευτικούς λόγους. Οι συστάσεις της νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της μεσογειακής διατροφής, που είναι από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο.


Χταπόδι: τι να προσέξουμε κατά την αγορά του

 1. Αρχικά θα πρέπει να προσέξουμε την ποιότητά του, θα πρέπει να είναι φρέσκο, να μυρίζει θάλασσα, το χρώμα του να είναι προς το άσπρο, δηλαδή να µην έχει αρχίσει να κοκκινίζει. Αν είναι κόκκινο ή ροζ έχει αλλοιωθεί λόγω ψύξης και απόψυξης.

 2. Τα πλοκάμια του να είναι σκληρά και οι άκρες του κατσαρωμένες.

 3. Θα πρέπει να ζυγίζει από 1,3 έως 3,0 κιλά. Η πώληση χταποδιών κάτω του μισού κιλού θεωρείται παράνομη .

 4. Καλό θα ήταν να αγοράζουμε αρσενικά χταπόδια.  Τα αρσενικά είναι πιο φουσκωτά, πιο νόστιμα και πιο μαλακά. Μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε προσέχοντας το κέντρο των πλοκαμιών τους, εκεί θα βρούμε πως υπάρχουν μεγαλύτερες σε μέγεθος βεντούζες.

 5. Αν επιλέξουμε να καταναλώσουμε ένα χταπόδι κατεψυγμένο, δεν το ξεπαγώνουμε σε ζεστό νερό. Την προηγούμενη ημέρα το μεταφέρουμε από την κατάψυξη στη συντήρηση και το πρωί το αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας να ξεπαγώσει εντελώς μέσα σε ένα μπολ, χωρίς όμως να προσθέσουμε νερό.

 6. Προσοχή! Τα πλοκάμια των χταποδιών έχουν διπλές σειρές με βεντούζες. Αντίθετα, οι μοσχιοί έχουν μονές σειρές με βεντούζες, είναι υποδεέστερο είδος και κοστίζουν περίπου 3 ευρώ το κιλό, έναντι του χταποδιού που κοστίζει από 13 έως 20 ευρώ το κιλό και έχει διπλή σειρά με βεντούζες.

Καλαμάρι και Θράψαλο

Πως θα καταλάβουμε ότι είναι φρέσκα:

Εάν το κρέας κάτω από την πέτσα (που φεύγει εύκολα με το νύχι) είναι λευκό, τότε το καλαμάρι είναι φρέσκο. Εάν είναι ροζέ τότε είναι 2-3 ημερών ενώ αν είναι κόκκινο είναι περισσοτέρων. Τέλος, όταν το χρώμα γίνεται από σκούρο κόκκινο έως και μελιτζανί, τότε έχει έρθει η σήψη και σίγουρα και η δυσάρεστη οσμή.

Πώς ξεχωρίζουμε το καλαμάρι από το θράψαλο:

Είναι ευκολότερο να προσέξουμε τις διαφορές τους, όταν τα καλαμάρια και τα θράψαλα είναι ολόκληρα και ωμά.

 1. Αρχικά, τα καλαμάρια είναι αρκετά μικρότερα στο μέγεθος από τα θράψαλα. Το μήκος του καλαμαριού αγγίζει περίπου τα 60 εκατοστά και το βάρος του τα 2 κιλά, ενώ το μήκος του θράψαλου μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει το 1 μέτρο και το βάρος του τα 10 κιλά.

 2. Οπτικά, τα καλαμάρια έχουν μεγάλα πτερύγια και σίγουρα πιο μεγάλα από ότι τα θράψαλα.

 3. Τα καλαμάρια έχουν συνήθως διάφανο χρώμα ή πολύ ελαφρά ροζ απόχρωση. Ενώ τα θράψαλα, είναι μπεζ.

 4. Τέλος,  τα καλαμάρια αλλά και τα θράψαλα έχουν από 10 πλοκάμια. Ωστόσο, στην περίπτωση του θραψάλου, όλα τα πλοκάμια έχουν το ίδιο μήκος, ενώ στο καλαμάρι, τα 2 κεντρικά πλοκάμια είναι αρκετά πιο μακριά σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Όστρακα

Τα κυδώνια και οι γυαλιστερές είναι πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου από οποιαδήποτε άλλη τροφή. Επιπλέον, περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο που ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και είναι πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, κάτι που τα κάνει ιδανική τροφή για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, αυξημένη αρτηριακή πίεση/λιπίδια αίματος.

Πώς να τα συντηρήσουμε:
Τα όστρακα μπορούν να συντηρηθούν στο ψυγείο, αλλά η ιδανική θερμοκρασία είναι έως -2 βαθμούς από τη θερμοκρασία της θάλασσας. Στο ψυγείο τα τοποθετούμε και τα αποθηκεύουμε μέσα σε ένα καθαρό βρεγμένο πανί. Τα κρατάμε πιεσμένα και τα καθαρίζουμε μόνο όταν πρόκειται να μαγειρευτούν. Τα όστρακα διατηρούνται στο ψυγείο έως 2 ημέρες. Ιδανικά, καταναλώνονται την ίδια μέρα που θα αλιευτούν. Τα όστρακα πρέπει να είναι καλά κλεισμένα και όταν τα κρατάμε στα χέρια μας, να καταλαβαίνουμε ότι είναι γεμάτα, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμα ζωντανά και ότι «κρατούν» την θάλασσα.

Μύδια –  πως καταλαβαίνουμε ότι είναι φρέσκα:

Σε ένα μπολ γεμάτο με νερό  ρίχνουμε μια γεμάτη κουταλιά αλάτι. Τοποθετούμε τα μύδια μέσα στο μπολ και παρατηρούμε ποια θα ανοίξουν! Αυτά που θα ανοίξουν τα χτυπάμε ελαφρά, αν κλείσουν είναι καλά, ζωντανά και μπορούν να καταναλωθούν, αν παραμείνουν ανοιχτά  πρέπει να πεταχτούν. Όσα επιπλέουν στην επιφάνεια  πρέπει επίσης  να πεταχτούν! (Όσον αφορά το σωστό καθάρισμα:  με ένα σφουγγαράκι τα καθαρίζουμε εξωτερικά και με ένα μαχαίρι αφαιρούμε τα μουστάκια!) Τέλος, αφού μαγειρευτούν, αν κάποια παραμείνουν κλειστά (ή σχεδόν κλειστά) πρέπει να πεταχτούν!


Χρήσιμα Tips:

 • Όλα τα όστρακα μαγειρεύονται από 6 έως 7 λεπτά, εκτός από τα μύδια, που χρειάζονται 3 λεπτά.
 • Αν η συνταγή λέει καθαρισμένα μαλάκια (χωρίς τα όστρακά τους), τα βάζουμε στην κατάψυξη για 5-10 λεπτά πριν τα αφαιρέσουμε από τα κελύφη τους. Αυτό το κόλπο κάνει την ψίχα τους να χαλαρώσει ελαφρώς από το όστρακο, απλοποιώντας κατά πολύ την αφαίρεση του μαλακίου.
 • Τα όστρακα που μπαίνουν στη σχάρα αν δεν ανοίξουν στα 6 έως 7 λεπτά τότε δεν είναι κατάλληλα για βρώση.
 • Όσο πιο λίγο νερό έχουν στο εσωτερικό τους τα ωμά όστρακα, τόσο λιγότερο φρέσκα είναι.
 • Δεν αγοράζουμε ποτέ όστρακα ανοιχτά που δεν αντιδρούν στο χτύπημα, διότι δεν είναι φρέσκα και πιθανότατα να μην είναι ζωντανά.

Γαρίδες

Οι γαρίδες περιέχουν 2 πολύ ισχυρά θρεπτικά συστατικά σε μεγάλη συγκέντρωση, σελήνιο και ασταξανθίνη. Η ασταξανθίνη είναι ένα αντιοξειδωτικό / χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το ιδιαίτερο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των συμπαθέστατων γαρίδων. Ως αντιοξειδωτικό προστατεύει από βλάβες του οξειδωτικού στρες. Επίσης, είναι μία από τις κορυφαίες πηγές ιωδίου, ενός μετάλλου με καθοριστικό ρόλο για τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την υγεία του εγκεφάλου.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε:

 1. Οι γαρίδες θα πρέπει να έχουν ελάχιστη ή καθόλου μυρωδιά. Η σάρκα τους θα πρέπει να είναι διαυγής με χρώμα που μοιάζει με μαργαριτάρι. Εάν υπάρχουν μαύρα στίγματα το προϊόν έχει υποβαθμιστεί ποιοτικά.
 2. Αν αγοράσουμε φρέσκες γαρίδες, προσέχουμε να είναι τοποθετημένες σε ένα παχύ στρώμα φρέσκου πάγου, αλλιώς αν επιλέξουμε κατεψυγμένες θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η συσκευασία τους είναι κλειστή κι ακέραια.
 3. Φυσικά, αποφεύγουμε συσκευασίες όπου οι κατεψυγμένες γαρίδες δεν είναι σκληρές ή έχουν πάγο ή κρυστάλλους πάγου που ίσως σημαίνει ότι το προϊόν έχει ξεπαγώσει και καταψυχθεί ξανά.

Προσοχή:  Υπάρχουν άνθρωποι με αλλεργία στις γαρίδες. Αυτή ενδέχεται να οφείλεται στην τροπομυοσίνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε αυτές. Το μαγείρεμα δεν εξουδετερώνει τους αλλεργιογόνους παράγοντες. Όσοι έχουν αλλεργίες στις γαρίδες αλλά και γενικότερα στα θαλασσινά θα πρέπει να τα αποφεύγουν. Επιπλέον, οι γυναίκες στην εγκυμοσύνη καλό είναι να αποφεύγουν ορισμένα θαλασσινά, που περιέχουν υψηλότερα επίπεδα υδραργύρου που είναι ένα βαρύ μέταλλο απόλυτα τοξικό για το σώμα μας. Όπως επίσης και ωμά θαλασσινά που αυξάνουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Τα ωμά θαλασσινά μπορεί να περιέχουν ιούς, βακτήρια ή τοξίνες που μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εγκυμονούσα.

Δείτε επίσης: Είναι ασφαλές το πλαστικό στο φούρνο μικροκυμάτων;

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

17 Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας

Published

on

Η Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία ιταλών επαγγελματιών της κουζίνας (σεφ, σερβιτόρων, διευθυντών εστιατορίων κλπ), που εργάζονται στο εξωτερικό και δραστηριοποιούνται μέσω του δικτύου itchefs-GVCI.

Στόχος της Ημέρας είναι η προάσπιση της ιταλικής κουζίνας και των προϊόντων της από τους «παραχαράκτες» της, η ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού για την αυθεντική και ποιοτική ιταλική κουζίνα και η προστασία του καταναλωτή από τα εστιατόρια που φέρουν την ένδειξη «Ιταλικό».

Η 17η Ιανουαρίου, που επελέγη ως Διεθνής Ημέρα Ιταλικής Κουζίνας, είναι γιορτή του Αγίου Αντωνίου, ενός από τους δημοφιλέστερους αγίους της Ιταλίας, προστάτη, μεταξύ άλλων, των κρεοπωλών και των αλλαντοποιών. Κυρίαρχη θέση στην Ιταλική κουζίνα, η οποία έχει υψηλή αισθητική, έχουν οι πίτσες, τα ζυμαρικά και φυσικά το ριζότο. Όταν δε χρησιμοποιούνται φρέσκες πρώτες ύλες, τα πιάτα της μπορούν να απογειωθούν. Βασικά υλικά που χρησιμοποιούνται είναι το ελαιόλαδο, η ντομάτα, τα διάφορα βότανα και τα λαχανικά (π.χ. ρόκα).


Η προετοιμασία των ιταλικών φαγητών συνήθως είναι αρκετά απλή και φυσικά πάντα διαλέγονται τα καλύτερα υλικά ενώ συχνά γίνεται χρήση κάποιας γέμισης. Συνήθως χρησιμοποιούν παρμεζάνα στα ζυμαρικά τους, στις σούπες και στα ψητά. Επίσης, χρησιμοποιούνται πολλά λαχανικά τα οποία κάποιες φορές μαγειρεύονται ελαφρά, άλλες με σκόρδο και άλλες με βούτυρο ή λάδι, ενώ συχνότερα τα αφήνουν πρώτα να κρυώσουν και τα σερβίρουν σαν σαλάτα με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Επιπλέον, οι Ιταλοί χρησιμοποιούν και καλές πηγές πρωτεϊνών όπως όσπρια, θαλασσινά, κοτόπουλο και ψάρι.

Τα πιο γνωστά τους πιάτα είναι τα εξής:

 • Σούπα Μινεστρόνε
  Είναι ότι πρέπει για πρώτο πιάτο! Προέρχεται από την Τοσκάνη και είναι μια χορταστική σούπα με λαχανικά. Συνήθως έχει λίγες θερμίδες, αλλά πλούσια γεύση. Ανάμεσα στα πιο συνηθισμένα υλικά της βρίσκουμε τα φασόλια, το κρεμμύδι, το καρότο, το ζωμό, τις ντομάτες και το σέλινο, ενώ συχνά περιέχεται κάποιο ζυμαρικό ή ρύζι (ή και τα δύο). Είναι λοιπόν, μια σούπα υψηλή σε φυτική πρωτεΐνη και χαμηλή σε λίπος.
 • Pizza Margherita
  Η γνήσια Ιταλική πίτσα διακρίνεται για τη λιτότητα των υλικών και την ξεκάθαρη, μονοδιάστατη γευστική άποψη, στοιχεία που χαρακτηρίζουν και το σύνολο της Ιταλικής κουζίνας. Με λεπτή και τραγανή ζύμη, σπιτική σάλτσα ντομάτας βασιλικό και μπόλικη μοτσαρέλα. Μπορεί να μοιάζει κάπως φτωχό και βαρετό πιάτο, αλλά στην πραγματικότητα αυτή η απλότητά του είναι και το μεγάλο του ατού.
 • Ζυμαρικά
  Υπάρχουν εστιατόρια που σου δίνουν την επιλογή για ζυμαρικά ολικής άλεσης. Προτιμήστε αυτά καθώς σας χορταίνουν περισσότερο και δεν ανεβάζουν τον γλυκαιμικό σας δείκτη. Από σάλτσες διαλέξτε απλές όπως κόκκινη σάλτσα ντομάτας, λαχανικών ή με βασιλικό.
 • Μοτσαρέλα
  Η µοτσαρέλα είναι μαλακό τυρί ιταλικής προέλευσης και είναι ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Στην αυθεντική της μορφή φτιάχνεται αποκλειστικά από γάλα του τοπικού νεροβούβαλου, αποτελώντας τυρί Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Μπορεί να φτιαχτεί όμως και από γάλα αγελάδας για την ευρεία κατανάλωση. Το χρώμα της είναι συνήθως κρεμώδες λευκό και έχει απαλή γεύση γάλακτος και χαρακτηριστική μυρωδιά, ενώ είναι αρκετά εύπλαστη. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική, κυρίως ως υλικό πίτσας.
 • Πριμαβέρα
  Πρέπει να καλύψουμε και το ενδεχόμενο να υπάρχουν και χορτοφάγοι στην παρέα, οπότε η πριμαβέρα είναι ένα φαγητό με ζυμαρικά, σάλτσα με βάση τα καρότα, το σέλινο και τις πιπεριές. Τα “Fettuccine Primavera” είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα πιάτου υγιεινής διατροφής.
 • Σαλάτα
  Η σαλάτα δεν αποτελεί αποκλειστικότητα της ιταλικής κουζίνας. Μια τυπική ιταλική σαλάτα περιλαμβάνει συνήθως ντομάτα, καρότο, λάχανο, κόκκινο κρεμμύδι, αλλά μπορείτε να βρείτε πολλές επιλογές στα μενού των ιταλικών εστιατορίων. Μια αρκετά γνωστή σαλάτα είναι η caprese. Η εμβληματική σαλάτα Καπρέζε γεννήθηκε στο νησί Κάπρι στην Ιταλία και έχει μόνο τρία βασικά υλικά: ντομάτες, μοτσαρέλα και βασιλικό. Λιτή, εύκολη και πεντανόστιμη.

Φυσικά μετά το υπέροχο ιταλικό γεύμα, δεν θα μπορούσε να λείπε το επιδόρπιο!

Σορμπέ
Το σορμπέ, είναι  ιδανικό για όσους απέχουν από τα γαλακτοκομικά ή τη γλουτένη. Το επίπεδο λιπαρών του είναι μηδενικό, συγκριτικά με το αντίστοιχο των άλλων παγωτών, που μπορεί να αγγίζει τα 7gr. Συνήθως ένα παγωτό σορμπέ έχει 80 θερμίδες (ανάλογα φυσικά  με το πως έχει παρασκευαστεί). Ένα «κανονικό» παγωτό συνήθως φτάνει τις  100 – 150kcal.

Ιταλικό κρασί
Η κουλτούρα του κρασιού είναι εξίσου σημαντική στην Ιταλία με την κουλτούρα του φαγητού. Αλληλοσυμπληρώνονται αναδεικνύοντας το ένα το άλλο. Είναι φτιαγμένα το ένα για το άλλο όπως θα έλεγε και με ρομαντικό τρόπο ένας Ιταλός. Αν θέλετε να πιείτε λίγο Chianti με το γεύμα σας, δεν υπάρχει λόγος να μην το κάνετε.

Καφές μετά το γεύμα
Οι Ιταλοί συνηθίζουν να πίνουν έναν εσπρέσο μετά το φαγητό τους και αν θέλετε μπορείτε να το επιλέξετε κι εσείς, προσπερνώντας το επιδόρπιο. Προτιμήστε τον σκέτο ή με ελάχιστη ζάχαρη και αφήστε τον να σας βοηθήσει και στη χώνεψη.

Δείτε επίσης: Σωστή διατροφή ενάντια στον κρύο καιρό

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

Χριστούγεννα και διατροφή για μικρούς και μεγάλους!

Published

on

Χριστούγεννα, έρχονται! Αυτές οι γιορτινές μέρες γεμάτες χαρά ανήκουν αναμφίβολα στα παιδιά! Ωστόσο, πολλοί  έχουν συνδέσει αυτές τις γιορτές του χρόνου, με τα οικογενειακά τραπέζια και με τα νόστιμα παραδοσιακά γλυκά αλλά χωρίς άδικο. Συνήθως, ο περισσότερος κόσμος  έχει ελεύθερο χρόνο στη διάθεση του και χωρίς δισταγμούς, εκείνη την περίοδο της χαλάρωσης ενδίδει στο φαγητό!

Οι διακοπές όμως, είναι και μια καλή ευκαιρία για να βοηθήσετε τα παιδία σας να αποκτήσουν καλύτερες συνήθειες αλλά και εσάς, ώστε να διατηρήσετε το βάρος σας στις γιορτές.

Πώς θα προσεγγίσουμε τα παιδιά διατροφικά στις γιορτές;

 • Δώστε μεγάλη σημασία στο πρωινό τους γεύμα. Επειδή κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών αλλάζει, είναι ευκαιρία να καταναλώσετε όλοι μαζί το πρωινό σας χωρίς βιασύνη. Έτσι και το παιδί δεν θα στερηθεί το πρωινό του και εσείς θα είστε εκεί για να του δώσετε το καλό παράδειγμα.

 • Εφόσον το παιδί βρίσκεται σε περίοδο διακοπών και δεν πηγαίνει στο σχολείο, θα πρέπει με κάτι να απασχολείται. Ευκαιρία για φυσική δραστηριότητα  με το παιδί σας στο πάρκο, την παιδική χαρά ή ότι άλλο σας ευχαριστεί.

 • Να έχετε πάντα μαζί σας στις βόλτες μπουκάλι με νερό. Το παιδί μπορεί με το παιχνίδι να το ξεχάσει αλλά εσείς όχι! Θα του θυμίζετε να πίνει νερό και σε περίπτωση που πεινάσει μπορείτε να έχετε προγραμματίσει να έχετε μαζί σας φρούτα εποχής, ξηρούς καρπούς και σπιτικά μπισκότα με βρώμη αντί για ανθυγιεινά σνακ!

 • Όταν το παιδί θελήσει να φάει μελομακάρονα, κουραμπιέδες κτλ, μπορείτε να του δώσετε κάποια εναλλακτική λύση (πχ. θα ήθελες αντί για γλυκό κάποιο φρούτο με μέλι ή θες να καταναλώσεις το γλυκό μετά το φαγητό ή το απόγευμα στην βόλτα μας). Σε περίπτωση όμως που βρείτε αντίσταση μην του απαγορέψετε την κατανάλωση των γλυκών αλλά συμβουλέψτε το και εξηγήστε του για ποιόν λόγο δεν χρειάζεται να το καταναλώσει εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

 •  Δώστε το καλό παράδειγμα: Για τα μικρά παιδιά, οι γονείς είναι πρότυπα! Εάν εσείς οι ίδιοι, δίνετε μεγάλη σημασία στο φαγητό, θα δώσουν και εκείνα. Επιλέξτε φέτος να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στην γιορτινή/ οικογενειακή ατμόσφαιρα και λιγότερο σε όλα τα υπόλοιπα.

Πώς θα διαχειριστείτε το βάρος σας, χωρίς να στερηθείτε στις γιορτές;

 • Βάλτε έναν στόχο, μέχρι πόσα γλυκά έχετε σκοπό να καταναλώσετε. Για παράδειγμα, πείτε ότι θα φάτε 3-4 μελομακάρονα μέσα στις γιορτές και προσπαθήστε να το κρατήσετε.

 • Κρατήστε το κομμάτι της Βασιλόπιτας για το πρωί της επόμενης ημέρας, μαζί για παράδειγμα, με 1 ποτήρι γάλα. Μην καταναλώσετε το κομμάτι σας, το βράδυ που ήδη θα έχετε φάει βραδινό και μάλιστα πολύ αργά και φυσικά, περισσότερο από άλλες φορές.


 • Ενυδατωθείτε, ξεκινήστε πριν τις γιορτές να πίνετε περισσότερο νερό. Βάλτε το νερό στη ζωή σας, κάντε συνήθεια πριν φάτε το φαγητό σας να πίνετε ένα ποτήρι με νερό και έπειτα να ξεκινάτε το γεύμα σας, με την σαλάτα.


 • Μεγάλη προσοχή στο αλκοόλ. Σε μικρή ποσότητα το αλκοόλ αποδίδει πολλές θερμίδες. Πιο συγκεκριμένα, ένα γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες (kcal) περισσότερες δηλαδή, από τις θερμίδες που αποδίδει η ίδια ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνών και πολύ κοντά στις θερμίδες που αποδίδει ένα γραμμάριο λίπους. Επιπλέον, οι θερμίδες που λαμβάνουμε από την κατανάλωση αλκοόλ, δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό. Προσπαθήστε να μετριάσετε την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλώσετε αυτές τις γιορτές!


 • Παρακολουθήστε τι τρώτε. Προσπαθήστε κατά τη διάρκεια του γεύματός σας, να συνειδητοποιείτε την ποσότητα και την ποιότητα αυτού. Ένα γαλάζιο πιάτο μπορεί να σας ηρεμήσει ώστε υποσυνείδητα να μην ξανά γεμίσετε το πιάτο σας.


 • Όταν νιώσετε κορεσμό, σταματήσετε το φαγητό. Η υπερφαγία κάνει κακό στο στομάχι σας και στην υγεία σας, για αυτό όταν αισθάνεστε πλήρεις σταματήστε να τρώτε. Επίσης, αν βρεθείτε σε ένα τραπέζι με ποικιλία τροφίμων, γεμίστε το πιάτο σας μια φορά και μην τσιμπολογάτε από όλες τις πιατέλες. Έτσι αργότερα, θα γνωρίζετε ακριβώς τι καταναλώσατε.


 • Κάντε διαλείμματα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Τρώτε αργά και προσεκτικά. Δώστε χρόνο στον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί το σήμα του κορεσμού.


 • Μην φτάνετε στο γιορτινό τραπέζι πεινασμένοι! Καταναλώστε κανονικά τα ενδιάμεσα γεύματά σας και φυσικά ένα καλό πρωινό. Αν φτάσετε στο τραπέζι πεινασμένοι, είναι αποδεδειγμένο ότι θα φάτε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή  που πραγματικά χρειάζεστε.


 • Μην διακόπτετε την γυμναστική που κάνατε επειδή είναι γιορτές. Αν πάλι δεν συνηθίζατε να κάνετε γυμναστική, μπορείτε απλά να βγείτε για έναν περίπατο ή μια βόλτα με το ποδήλατο.


 • Μην ξεχνάτε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα φάτε γλυκό μετά το γεύμα. Αφήστε λίγο χώρο στο στομάχι σας και για αυτό. Κατά τα άλλα, να έχετε πάντα υπόψη σας, ότι ποτέ μια παρασπονδία δεν αποτέλεσε πρόβλημα σε μια συνήθη δίαιτα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν η παρασπονδία γίνεται συνήθης και η δίαιτα παρασπονδία.

 Καλές γιορτές με υγεία σε όλους!

Δείτε επίσης: Κάστανα: 10+1 λόγοι για να τα καταναλώσουμε

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544

Continue Reading

Διατροφή

Κάστανα: 10+1 λόγοι για να τα καταναλώσουμε

Published

on

Τα κάστανα αποτελούν πολύτιμη πηγή τροφής για τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια καθώς είναι ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάτι που τα καθιστά μοναδικά μεταξύ των ξηρών καρπών.

Μάλιστα, μισό φλιτζάνι ωμό κάστανο σας δίνει 35-45% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης (DV) σε βιταμίνη C. Παρόλα αυτά χάνεται ένα μέρος της βιταμίνης C όταν τα ψήνετε ή τα βράζετε, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν 15-20% DV. Για να διατηρήσετε περισσότερη βιταμίνη C κατά το μαγείρεμα, μπορείτε να τα ψήσετε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ή να χρησιμοποιήσετε έναν αφυγραντήρα τροφίμων για να τα αφυδατώσετε.1 κάστανο δίνει περίπου 68 θερμίδες, 14,8 γρ. υδατανθράκων, 0,9 γρ. πρωτεΐνης και 0,6 γρ. λιπαρών. Επειδή υπάρχει κίνδυνος κάποιοι άνθρωποι να είναι αλλεργικοί στους ξηρούς καρπούς, να είστε προσεκτικοί όταν προσθέτετε ένα νέο ξηρό καρπό, όπως το κάστανο, στη διατροφή σας.

10 + 1 λόγοι για να εντάξετε τα κάστανα στη διατροφή σας:

 1. Περιέχουν τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε & C
 1. Βοηθήσουν στην βελτίωση της πέψης 
 2. Με την κατανάλωσή τους δεν αυξάνεται απότομα το σάκχαρο στο αίμα καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
 3. Περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο που βοηθούν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών προβλημάτων
 1. Καταναλώνονται ευχάριστα βραστά, ψητά, σε σαλάτες & μέσα στο φαγητό από μικρούς και μεγάλους
 2. Περιέχουν φυτικές ίνες, 100 γραμμάρια κάστανα μας δίνουν 14 γραμμάρια φυτικών ινών
 3. Είναι πλούσια σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμμετέχει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων
 4. Αποτελούν πηγή φλαβονοειδών & φαινολών
 1. Παρόλο που δεν φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο, σε σύγκριση με τους άλλους ξηρούς καρπούς, συντείνουν ωστόσο στην απορρόφηση του σιδήρου επειδή είναι πλούσια σε χαλκό
 2. Δεν περιέχον γλουτένη
 1. Θεωρούνται εξαιρετικό σνακ για τα χειμωνιάτικα απογεύματα

Δείτε επίσης: Οστεοπόρωση. Διατροφή & άσκηση για γερά οστά.

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544

Continue Reading
Advertisement Europolitis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗ

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement
ΕΛΛΑΔΑ28 λεπτά ago

Ξένοι φοιτητές γνωρίσαν τον πολιτισμό της Ελλάδας μέσα από παραδοσιακές στολές

ΓΕΡΜΑΝΙΑ55 λεπτά ago

Γερμανία: Η κυβέρνηση οριστικοποίησε το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2025

ΕΛΛΑΔΑ3 ώρες ago

Με 600 χορευτές από την Ελλάδα και την Κύπρο «υποδέχτηκε» η Αλόννησος την έναρξη της κύριας θερινής σεζόν

ΕΙΔΗΣΕΙΣ9 ώρες ago

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα σε περιοχές έξι Περιφερειών

ΕΛΛΑΔΑ23 ώρες ago

Λειψοί: Το «μυστικό» νησί της Ελλάδας σύμφωνα με τη Le Figaro

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Μία από τις μεγαλύτερες αναδασώσεις πανελλαδικά θα γίνει στον Δήμο Θέρμης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Επανεκλογή προέδρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Αύριο και την Πέμπτη οι υψηλότερες θερμοκρασίες – Πότε υποχωρεί ο υδράργυρος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα ago

Σε σημαντική πρωτοβουλία για την ψηφιοποίηση Συλλογών Φυσικής Ιστορίας συμμετέχει το ΑΠΘ

ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago

Κορυφαίος αυθεντικός ελληνικός προορισμός η Κάρπαθος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Στην Κατερίνη το 38ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων, 12 & 13 Ιουλίου 2024

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Άνοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Ηλεκτροκίνηση: Εναλλασσόμενου ρεύματος και μικρής χωρητικότητας η πλειονότητα των φορτιστών στην ΕΕ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ4 εβδομάδες ago

Εκδήλωση για τα εκ νέου εγκαίνια της “Αίθουσας Κύπρου” στο Νέο Μουσείο του Βερολίνου

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Προβολή της Πάρου στην βρετανική εφημερίδα Express

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Σε ανοδική πορεία οι κρατήσεις από Γερμανία για Θεσσαλονίκη – Χαλκιδική

ΕΛΛΑΔΑ4 εβδομάδες ago

Travel Weekly: Η Αστυπάλαια, το κορυφαίο «μυστικό» νησί της Ελλάδας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 εβδομάδες ago

Οι εργαζόμενοι της χρεοκοπημένης γερμανικής FTI απαιτούν να δοθεί άμεση λύση στο πρόβλημά τους

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ4 εβδομάδες ago

Νέα δεδομένα αποκαλύπτουν τη σχέση της αναπαραγωγικής ικανότητας με την απόκριση στο μιτοχονδριακό στρες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ4 εβδομάδες ago

Διάστημα: Επιστήμονες εντοπίζουν μαύρη τρύπα να ξυπνά σε πραγματικό χρόνο

Europolitis TV3 μήνες ago

5ο Medical Forum με θέμα: «Γυναίκες στην Ιατρική» Genesis e.V

Europolitis TV4 μήνες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Ντύσσελντορφ με συνεργασία του Ιατρικού συλλόγου Genesis e.V και Ενορίας Αποστόλου Αγίου Ανδρέα

Europolitis TV1 έτος ago

Η αιμορραγία ιατρικού επιστημονικού προσωπικού, να γίνει μετάγγιση και αναζωογόνηση της χώρας αξιοποιώντας κατάρτιση και εμπειρία.

Europolitis TV1 έτος ago

Παρέλαση των Ελλήνων του Βούπερταλ

Europolitis TV3 έτη ago

(E.E) Το μέλλον του τουρισμού: βιώσιμος, υπεύθυνος, έξυπνος τουρισμός

Deutsch3 έτη ago

«This is Arcadia»

Deutsch3 έτη ago

Beleuchtung des Rheinturms Düsseldorf – 200 Jahre Griechische Revolution vom 25. März 1821-2021!

Deutsch3 έτη ago

200 Jahre Griechische Revolution I Gedenkveranstaltung (Rhein-Neckar am 20.3.2021)

Europolitis TV3 έτη ago

Διαδικτυακή εκδήλωση παρουσίασης της Τουριστικής Καμπάνιας του Επιμελητηρίου Αρκαδίας «This is Arcadia»

Europolitis TV3 έτη ago

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis