Επικοινωνήστε μαζί μας

Διατροφή

10 απαραίτητα αμινοξέα και οι πιο σημαντικές λειτουργίες τους.

Μαριάντα Σωπασάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ως βασικά αμινοξέα (ή αλλιώς απαραίτητα αμινοξέα) χαρακτηρίζονται τα αμινοξέα που θα πρέπει να λάβει ένας οργανισμός με τη διατροφή του, σε αντίθεση με τα  μη απαραίτητα αμινοξέα που μπορούν να συντεθούν από τον ίδιο τον οργανισμό με τη διαδικασία της διαμίνωσης, που για αυτή τη διαδικασία ο οργανισμός χρησιμοποιεί τα βασικά αμινοξέα.

 

 

Ο οργανισμός ενός ενήλικα, χρειάζεται εννιά βασικά αμινοξέα τα οποία είναι τα εξής: η βαλίνη, η θρεονίνη, η ισολευκίνη, η ιστιδίνη, η λυσίνη, η λευκίνη, η μεθειονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλαλανίνη. Η αργινίνη είναι απαραίτητη για τα βρέφη και τα παιδιά.

 

 

 

 • Ιστιδίνη: Εντοπίστηκε σε υψηλές συγκεντρώσεις σε αιμοσφαιρίνη, χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αναιμίας και επιπλέον, βοηθά στη διατήρηση του pH του αίματος.

 

 • Αργινίνη: Απαραίτητη για τη φυσιολογική δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος, για την επούλωση τραυμάτων και συμβάλλει στην αναγέννηση του κατεστραμμένου ήπατος.

 

 • Τρυπτοφάνη: Πρόδρομος του βασικού νευροδιαβιβαστή, της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη ή αλλιώς «ορμόνη της ευφορίας» ρυθμίζει τη διάθεσή μας και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.

 

 • Βαλίνη: Προάγει την πνευματική υγεία και τον συντονισμό των μυών και απαιτείται για την συντήρηση και ανάπλαση των ιστών και είναι χρήσιμη σε διαταραχές του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.

 

 • Λυσίνη: Βοηθά στον σχηματισμό του κολλαγόνου, στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην αναδόμηση των ιστών. Παράλληλα συμβάλλει στο να παραχθούν αντισώματα, ένζυμα και ορμόνες. 

 

 • Θρεονίνη: Βοηθά στην πρόσληψη εναπόθεσης λίπους στο ήπαρ, ενισχύει την παραγωγή αντισωμάτων και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θρεονίνης ανέρχεται σε 15 mg ανά kg σωματικού βάρους.

 

 

 • Ισολευκίνη: Χρήσιμη για τη μυϊκή δύναμη και αντοχή. Χρησιμοποιείται από τους ιστούς των μυών ως πηγή ενέργειας και αποτρέπει την απώλεια μυϊκής μάζας σε εξασθενημένα άτομα.

 

 • Λευκίνη: Ισχυρός διεγέρτης της ινσουλίνης, βοηθά στην επούλωση των οστών και του δέρματος.

 

 • Φαινυλαλανίνη: Ελέγχει την όρεξη και βελτιώνει τη διάθεση, τη διαύγεια, τη συγκέντρωση, τη μνήμη και συμβάλλει τα μέγιστα στον σχηματισμό κολλαγόνου.

 

 • Μεθειονίνη: Η μείωση της μεθειονίνης έχει φανεί ότι μειώνει το λίπος και βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επίσης προλαμβάνει διαταραχές στα μαλλιά, στα νύχια και το δέρμα και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

 

 

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

 

 

Διατροφή

Παιδική Παχυσαρκία και Συμβουλές για την αντιμετώπισή της

Μαριάντα Σωπασάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η παχυσαρκία, ως σύγχρονη νόσος, απειλεί την υγεία μας παγκόσμια. Η παιδική και εφηβική παχυσαρκία εμφανίζονται σήμερα και στη χώρα μας, σε υψηλά ποσοστά.

Η παχυσαρκία είναι η επιδημία του αιώνα μας και δυστυχώς η Ελλάδα πρωτοστατεί. Μελέτες της Ελληνικής Εταιρείας Παχυσαρκίας έχουν δείξει ότι είναι μεγάλο το ποσοστό των παιδιών σχολικής και εφηβικής ηλικίας που είναι παχύσαρκα.

 

Οι παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ότι μπορούν να επιδράσουν στην εξέλιξη της παχυσαρκίας στα παιδιά είναι πολλοί:

 

 • Η κληρονομικότητα. Τόσο τα γονίδια όσο και το περιβάλλον έχουν άμεση επίδραση στην παχυσαρκία. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι το γενετικό περιβάλλον είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει να του δοθεί ιδιαίτερη προσοχή , κυρίως όταν θέλουμε να ελέγξουμε την επιδημιολογία της παχυσαρκίας. Ωστόσο, η γενετική βάση της παχυσαρκίας, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στο φάσμα των παρεμβάσεων δεν θα πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι η διεθνής αύξηση της επιδημίας και η αύξηση της συχνότητάς της θα πρέπει να σχετίζεται περισσότερο με τις αλλαγές στο περιβάλλον, παρά με τις αλλαγές στα ανθρώπινα γονίδια.

 

 

 • Οι συνήθειες των γονιών. Τα παιδιά έχουν τους γονείς τους ως παράδειγμα. Αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να τους μιμηθούν. Όχι μόνο στον τρόπο που μιλάνε και συμπεριφέρονται, αλλά και στον τρόπο που τρώνε. Αν οι γονείς τρώνε βιαστικά, καταναλώνουν αναψυκτικά, γλυκά και έτοιμα γεύματα, αυτομάτως το παιδί ξεκινά μια κακή διατροφική συμπεριφορά, η οποία συνήθως συνεχίζεται και στο σχολείο.

 

 • Ψυχολογική κόπωση. Ένα σημαντικό πρόβλημα της παιδικής παχυσαρκίας είναι η ψυχολογική κόπωση, η οποία μπορεί να προέλθει από τον συχνό αποκλεισμό του παχύσαρκου παιδιού από τις ομαδικές δραστηριότητες, λόγω του ότι, τόσο ο αποκλεισμός αυτός όσο και τα συνοδευόμενα μεταβολικά νοσήματα, συνδέονται συχνά με την παχυσαρκία.

 

 • Η δραστηριότητα. Υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά συνηθίζουν να έχουν μια πιο καθιστική ζωή και να βλέπουν περισσότερες ώρες τηλεόραση σε σχέση με παιδιά που έχουν φυσιολογικά επίπεδα βάρους. Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει πλήθος και ποικιλία τροφίμων υψηλής ενεργειακής πυκνότητας, σε μεγάλες μερίδες, που προωθούν την υπερβολική αύξηση του βάρους και της παχυσαρκίας, ενώ ταυτόχρονα οι καθιστικές δραστηριότητες έχουν πάρει τη θέση της σωματικής κίνησης.

 

 

Η παχυσαρκία γενικότερα συνοδεύεται από αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ασθενειών (όπως σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυξημένη χοληστερίνη, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιοπάθεια κ.α.) και ελαττώνει το προσδόκιμο ζωής. 

Η κακή διατροφή, πέρα από τα γονίδια και τον δυτικό τρόπο ζωής (καθιστική ζωή, μηδαμινή άσκηση και πολύ άγχος), είναι ένας παράγοντας που ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. 

 

 

 

Συμβουλές για τους γονείς:

Δώστε το καλό παράδειγμα στα παιδιά σας, υιοθετώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Προσοχή στην ποιότητα αλλά και στην ποσότητα των τροφίμων που καταναλώνετε. Φροντίστε τα παιδιά σας να τρώνε πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης.  Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αλάτι και ζάχαρη. Δώστε μεγάλη σημασία στο πρωινό γεύμα, φροντίστε να καταναλώνουν μικρά και συχνά γεύματα και μην υποτιμάτε την δύναμη της φυσικής δραστηριότητας. Οι διατροφικές συνήθειες συχνά μεταφέρονται και στην ενήλικη ζωή, γι΄ αυτό θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερο ζήλο ώστε να μάθουν τα παιδιά σας να τρέφονται σωστά.

Μην ξεχνάμε πόσο σημαντικός είναι ο μητρικός θηλασμός. Όσο πιο αργά ένα βρέφος αρχίζει να τρώει στερεά τροφή, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες το παιδί αυτό να έχει φυσιολογικό βάρος ως ενήλικας. Η Εθνική Επιτροπή Μητρικού Θηλασμού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αναφέρει πως ο μητρικός θηλασμός αποτελεί κρίσιμη στρατηγική για την πρόληψη της παιδικής αλλά και ενήλικης παχυσαρκίας. Μπορεί να μην αποτελεί πανάκεια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, αλλά είναι μία από τις πιο εύκολα εφαρμόσιμες στρατηγικές, δεδομένου ότι συνδυάζει τόσο χαμηλό κόστος όσο και υψηλή αποτελεσματικότητα. 

 

Δείτε επίσης:  Διαβήτης Τύπου II και Παχυσαρκία

 

 

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

Συνέχεια

Διατροφή

Μήλα: οφέλη για την υγεία και θρεπτικά συστατικά

Μαριάντα Σωπασάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι παλιοί συνήθιζαν να λένε πως ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα και δεν το έλεγαν άδικα. Η λαϊκή αυτή ρήση κρύβει την ανάγκη μας να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα μέσα στη μέρα ώστε να είμαστε πιο υγιείς.

 

Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά τα οποία κατά κύριο λόγο περιέχονται στην φλούδα τους. Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών του οξυγόνου, που επιτίθενται στα κύτταρα προκαλώντας ή επιταχύνοντας φυσικές διαδικασίες όπως η γήρανση.

Καταναλώνοντας ένα μέτριο μήλο θα λάβουμε 60 θερμίδες και τις εξής βιταμίνες: Α,C, Κ,Β2, Β6  καθώς επίσης και κάλιο. 

 

Ποιες είναι οι ευεργετικές ιδιότητες του μήλου;

 

 • Η συχνή κατανάλωση μήλων συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.

 

 • Λόγω του ότι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μας προκαλεί κορεσμό. 

 

 • Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα μήλα βοηθάνε στην λάμψη του δέρματος.

 

 • Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και θα σας μειώσουν την όρεξη ενώ δεν έχουν πολλές θερμίδες.

 

 • Τα φλαβονοειδή και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο μήλο αποτρέπουν την εμφάνιση καρκίνου, καθώς προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλαβερές επιδράσεις του οξειδωτικού στρες.

 

 • Το δάγκωμα και το μάσημα του μήλου διεγείρει την παραγωγή σάλιου στο στόμα σας, μειώνοντας έτσι το επίπεδο των βακτηριδίων.

 

 • Είναι ό,τι καλύτερο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την άμυνα από εποχιακές ασθένειες.

 

 • Η φλούδα του μήλου περιέχει την κουερσετίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση της φλεγμονής.

 

 

Η κατανάλωση πολλών μήλων καθημερινά μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και πόνο στο στομάχι. Συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά. Το μέτρο και η ποικιλία θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε στα φυσιολογικά πλαίσια τόσο το βάρος σας όσο και την υγεία σας. Μην ξεχνάτε να πλένετε σχολαστικά τα φρούτα σας διότι μπορεί να έχουν στη φλούδα τους υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

 

 

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

 

 

 

Συνέχεια

Διατροφή

Διατροφή κατά τη περίοδο της Νηστείας.

Μαριάντα Σωπασάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Νηστεία ονομάζεται η εκούσια ή ακούσια αποχή τροφής. Κυρίως ο όρος αυτός χρησιμοποιείται από πολλούς λαούς για την εκούσια αποχή, σε ορισμένες τροφές, ιδίως για θρησκευτικούς λόγους. Οι συστάσεις της νηστείας μοιάζουν αρκετά με αυτές της μεσογειακής διατροφής, που είναι από τους υγιεινότερους τύπους διατροφής στον κόσμο.

 

 

Η νηστεία της Σαρακοστής είναι βασισμένη κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και όσπρια. Αντίθετα η κατανάλωση ζωικών τροφίμων -κρέας, αυγά, ψάρια και γαλακτοκομικά – μειώνεται σημαντικά έως και καθόλου. Έτσι περιορίζεται στο ελάχιστο η πρόσληψη κορεσμένου λίπους και χοληστερόλης, που περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα τρόφιμα αυτά. Σημαντικό και θετικό είναι επίσης, ότι με την αποφυγή αλλαντικών,  κρεατοσκευασμάτων και τυριών, αποφεύγεται και η υψηλή πρόσληψη νατρίου, δηλαδή αλατιού, καθώς και βλαβερών πρόσθετων που περιέχονται κυρίως στα αλλαντικά.

 

Προτάσεις γευμάτων για σωστή διατροφή στη νηστεία

 

 • Σαλάτες: Ωμές και βραστές με περιορισμένο ελαιόλαδο. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά με λίγο σουσάμι.

 

 • Κυρίως γεύματα: Θαλασσινά (σουπιές με σπανάκι, χταπόδι με μακαρονάκι, ριζότο με θαλασσινά, ψητά ή βραστά θαλασσινά). Όσπρια: φασόλια όλων των ειδών, φακές, ρεβίθια κ.α. Λαδερά: Σπανακόρυζο με λεμόνι, φασολάκια, αρακά κ.α. Σαλάτες με διάφορα θαλασσινά.

 

 • Σνακ: Ανάλατοι ξηροί καρποί όπως πχ αμύγδαλα που περιέχουν Ca, παστέλι, φρούτα. Γιαούρτι και γάλα αμυγδάλου.

 

 

 

Πολλοί επίσης, είναι εκείνοι που έχουν πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Η διατροφή της νηστείας ευτυχώς, περιλαμβάνει πολλά τρόφιμα τα οποία βοηθούν σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση της λειτουργίας του εντέρου όπως τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα ολικής άλεσης αμυλούχα τρόφιμα.

 

 

 

Διατροφικά tips για την περίοδο της νηστείας:

 

 

 • Περιορίστε το λάδι που βάζετε στο φαγητό σας:
  Η περίσσεια λαδιού δίνει πολλές θερμίδες. Μία με δύο κουταλιές της σούπας ανά μερίδα ή ανά σαλάτα είναι αρκετές.

 

 • Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης:
  Η παρουσία των φυτικών ινών στα τρόφιμα ολικής αλέσεως δημιουργεί κορεσμό.

 

 • Καταναλώστε όσπρια και λαδερά:
   Να τα προτιμάτε αντί για σκέτα μακαρόνια στα κυρίως γεύματά σας. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά.

 

 • Προσέξτε την κατανάλωση ψωμιού:
  Μια φέτα ψωμιού 30γρ ισοδυναμεί με 2 φρυγανιές. Προσπαθήστε να μην βουτάτε το ψωμί σας σε λάδι.

 

 • Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό:
  Η λήψη του πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, σ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

 

 • Καταναλώστε μανιτάρια:
  Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες.
   

 

 • Καταναλώστε όσπρια με διάφορα μπαχαρικά.
  Πολλά μπαχαρικά έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντικαθιστούν τα διάφορα συντηρητικά που σε πολλές περιπτώσεις βλάπτουν την υγεία του ανθρώπου.
   

 

 • Καταναλώστε σαλάτες σε κάθε σας γεύμα.
  Βοηθούν ώστε να μειώσετε τη θερμιδική πρόσληψη και να αυξήσετε το αίσθημα του κορεσμού.

 

 

Σε περίπτωση που θέλετε να νηστέψετε και έχετε κάποια ασθένεια συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά.

 

 

 

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

Συνέχεια

Διατροφή

28 Φεβρουαρίου Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων: Κυστική Ίνωση

Μαριάντα Σωπασάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Παγκόσμια Ημέρα Σπάνιων Παθήσεων καθιερώθηκε το 2008 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σπανίων Παθήσεων (EURORDIS) και τιμάται έκτοτε την τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινή γνώμης και την άσκηση πίεσης, προκειμένου το σύστημα υγείας και πρόνοιας να προσαρμόζεται στους πάσχοντες από σπάνιο νόσημα, την πρόληψη και θεραπεία των παθήσεων τους.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, οι περίπου 8.000 καταγεγραμμένες ως σπάνιοι νόσοι πλήττουν με βάση εμπειρικές μελέτες το 10% του πληθυσμού. Σε αυτές περιλαμβάνονται κυρίως εκφυλιστικές νόσοι του νευρικού συστήματος και ορισμένοι τύποι καρκίνου, που εφόσον δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και συστηματοποιημένα καθιστούν τους ασθενείς ανήμπορους να αυτοεξυπηρετηθούν ακόμη και στα βασικά, ενώ η εξέλιξή τους αποβαίνει αρκετές φορές μοιραία, μέσα σε κατάσταση αφόρητου πόνου για τους πάσχοντες.

 

 

Μερικές από τις σπάνιες παθήσεις, όπως τυποποιούνται από την EURORDIS:

 

 • Εναλλασσόμενη Ημιπληγία
 • Ανιριδία
 • Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
 • Αταξία τηλεαγγειεκτασία
 • Έλλειψη χοριοειδούς χιτώνος του οφθαλμού
 • Υποφυσιογενής Βασιοφιλισμός
 • Κυστική ίνωση
 • Πομφολυγώδης επιδερμολυσία
 • Δυστονία
 • Αιμορροφιλία
 • Νόσος Πάρκινσον
 • Έλλειψη αυξητικής ορμόνης
 • Λύκος και άλλες κολλαγονώσεις
 • Μελιταίος Πυρετός
 • Μεσογειακός Πυρετός
 • Εγκεφαλίτιδα
 • Αραχνοδακτυλία (Σύνδρομο Μαρφάν)
 • Μεσογειακή Αναιμία
 • Στρεψαυχενία
 • Πορφυρία
 • Σκλήρυνση κατά πλάκας
 • Μυϊκές δυστροφίες
 • Σκληροδερμία

Κυστική Ίνωση 

 

Η Κυστική  Ίνωση είναι κληρονομικό νόσημα και μεταβιβάζεται με υπολειπόμενο κληρονομικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας : Η κυστική ίνωση (CF) είναι μια γενετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παραγωγή ιδρώτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες και αυξημένη γλοιότητα των εκκρίσεων των εξωκρινών αδένων. Είναι η πιο κοινή γενετική διαταραχή μεταξύ παιδιών της Καυκάσιας φυλής.

Οι πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις της κυστικής ίνωσης περιλαμβάνουν συμπτώματα από το αναπνευστικό, το πεπτικό σύστημα (στεατόρροια και / ή δυσκοιλιότητα) και διαταραχές ανάπτυξης.

Η νόσος προκαλείται από αλλαγές στην πρωτεΐνη CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator), η οποία έχει ρυθμιστικό ρόλο στο διαμεμβρανική αγωγιμότητα των ηλεκτρολυτών. Η απουσία της λειτουργικής CFTR στην κυτταρική μεμβράνη των επιθηλιακών κυττάρων έχει σαν αποτέλεσμα παραγωγή ιδρώτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χλώριο (που συνδέεται με κίνδυνο υπονατριαιμικής αφυδάτωσης) και αυξημένη γλοιότητα των εκκρίσεων των εξωκρινών αδένων. Όσον αφορά στο αναπνευστικό σύστημα οι εκκρίσεις αποξηραίνονται, δημιουργούνται βύσματα βλέννης στους βρόγχους που οδηγούν σε στάση, απόφραξη και αναπνευστικές λοιμώξεις.

 

Όπως αναφέρουν ειδικοί από τον αμερικανικό οργανισμό Cystic Fibrosis Foundation και Cystic Fibrosis Canada, η ζωή με την κυστική ίνωση έχει πολλές απαιτήσεις, αφού οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα με την πέψη του λίπους των τροφίμων, την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών αλλά και με την όρεξή τους.
Οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού τους είναι έως και διπλάσιες από αυτές ενός υγιούς ατόμου της ίδιας ηλικίας. Από τις θερμίδες αυτές, το σχεδόν 40% πρέπει να προέρχεται από λίπη και επίσης θα πρέπει να πίνουν άφθονα υγρά (κυρίως νερό) για να αποφεύγουν την αφυδάτωση, ενώ οι περισσότεροι (το 85-90%) χρειάζονται και συμπληρώματα ενζύμων, διότι έχουν βλάβες στο πάγκρεας και τα ένζυμα που αυτό παράγει και δεν μπορούν να επιτελέσουν τη λειτουργία τους.

 

Γενικά, οι ασθενείς πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε λίπη, πρωτεΐνες, γαλακτοκομικά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά, τα οποία πρέπει να τρώνε σε μεγάλες ποσότητες ώστε να απορροφά αρκετά από τα συστατικά τους ο οργανισμός.

 

 

Τα κύρια χαρακτηριστικά της διατροφής για Κυστική ίνωση είναι τα εξής:

 

 • Αλάτι: Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση, λόγω της εφίδρωσης ( ιδρώτα) έχουν αυξημένη αποβολή και γι’ αυτό διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αφυδάτωσης και διαταραχής της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών καλίου και νατρίου στον οργανισμό τους.

 

 • Ασβέστιο: Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση συχνά εμφανίζουν οστεοπόρωσηΠλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα μειώνουν τις πιθανότητες αυτές.

 

 • Σίδηρος: Είναι απαραίτητος για πρόληψη της αναιμίας και την καταπολέμηση των λοιμώξεων.  Πηγές τροφίμων είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα αυγά, ο τόνος κ.α.

 

 • Λιπαρά: Οι πάσχοντες από κυστική ίνωση έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε λίπη από τον γενικό πληθυσμό.

 

 • Πρωτεΐνες: Είναι απαραίτητες για την απόκτηση και διατήρηση καλής μυϊκής μάζας.

 

 

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

 

Συνέχεια

Διατροφή

10 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων. Ποια είναι τα οφέλη από την κατανάλωσή τους

Μαριάντα Σωπασάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ ανακήρυξε την 10η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οσπρίων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα διατροφικά οφέλη των οσπρίων.

 

 

Τα όσπρια είναι πραγματικά ένας διατροφικός θησαυρός με πολλά οφέλη από την κατανάλωσή τους.

 

Οφέλη για την υγεία του ανθρώπου :

 

Αρχικά, είναι καλή πηγή αντιγηραντικών αντιοξειδωτικών. Αυτά που διαθέτουν τη μεγαλύτερη βαθμολογία ORAC (αντιοξειδωτική κλίματα) περιέχουν κόκκινες και μαύρες  χρωστικές στη φλούδα τους, όπως είναι οι φακές, τα ρεβίθια και τα φασόλια.  Επίσης, έχουν επαρκή αριθμό προβιοτικών βακτηρίων (όπως Lactobacillus, Bacteroides κ.α.) που  βελτιώνουν τις λειτουργίες του εντέρου και συνεισφέρουν στην υγεία του.

Επιπλέον, οι ισοφλαβόνες που περιέχουν (φυτικές ορμόνες)  μιμούνται τις επιδράσεις των φυσικών οιστρογόνων στα οστά και μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από την οστεοπόρωση και  επίσης, βελτιώνουν τη μνήμη.

 

Φακές :

 

Οι φακές είναι χαμηλές σε θερμίδες και λιπαρά. Το αυξημένο περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες δημιουργούν το αίσθημα της πληρότητας, με αποτέλεσμα τον γρήγορο κορεσμό. Επιπλέον, οι φακές είναι πηγή σιδήρου, για την ακρίβεια μη αιμικού σιδήρου. Εάν προσθέσετε ξύδι ή λεμόνι στις φακές σας, ο σίδηρος παίρνει μορφή τέτοια που απορροφάται πολύ καλύτερα διότι η απορρόφηση του σιδήρου από φυτικές πηγές ενισχύεται σημαντικά από τη παρουσία βιταμίνης C.

Προσοχή: το ξύδι ή το λεμόνι να μπαίνουν στο τέλος του μαγειρέματος και να μην βράζουν μαζί με το φαγητό.

 

Ρεβίθια :


Τα ρεβίθια είναι ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της ελληνικής μεσογειακής διατροφής με μεγάλη θρεπτική αξία.  Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών, σιδήρου, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος, μαγνησίου και είναι ελεύθερα γλουτένης. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης τους, τα κατατάσσει ως εξαιρετική επιλογή για τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Επιπρόσθετα, τα ρεβίθια συμβάλλουν στη καλή υγεία του εντέρου και στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

 

Φασόλια :

 

Τα φασόλια είναι αναμφισβήτητα μια επιλογή χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, που βοηθά στον καλό γλυκαιμικό έλεγχο. Είναι σημαντικό ότι τα φασόλια παρέχουν επαρκή ποσότητα σιδήρου, αλλά πολλές φορές λόγω του συνδυασμού των τροφών δεν απορροφάται. Ιδιαίτερα, τα μαυρομάτικα περιέχουν μεγάλες ποσότητες μη-αιμικού σιδήρου. Είναι απαραίτητο να συνοδεύονται με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C όπως λεμόνι, ξύδι (ιδίως μηλόξυδο) ή πορτοκάλι  ώστε να αυξηθεί η απορρόφηση του. Επιπλέον, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες επηρεάζουν θετικά τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

 

 

 

Δείτε επίσης: Το φαγόπυρο στη Διατροφή μας

 

 

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail: mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο: 0030 694 386 5544

 

Συνέχεια

Διατροφή

10 Τρόποι για να αντιμετωπίσουμε το συναισθηματικό φαγητό

Μαριάντα Σωπασάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

 

Αν χρησιμοποιείτε το φαγητό για να αντιμετωπίσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα και την φόρτιση της ημέρας, τότε αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω άρθρο. Οι συμβουλές που θα βρείτε παρακάτω απευθύνονται σε όλα τα άτομα που “τρώνε συναισθηματικά ΄΄ .

 

Γενικότερα, η υπερφαγία χαρακτηρίζεται από συχνή και υπερβολική κατανάλωση φαγητού προκειμένου να ανακουφιστεί κανείς από τα αρνητικά του συναισθήματα.

 

 

Συνήθως μια άσχημη σκέψη, φέρνει άσχημα συναισθήματα και καταλήγει σε μια λάθος/άσχημη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά μας γενικότερα επηρεάζεται από το πώς νιώθουμε και το πώς σκεφτόμαστε.

 

 

Παράδειγμα

 • Σκέψη: Δεν θα καταφέρω να χάσω το περιττό βάρος. Δεν έπρεπε να χαλάσω τη δίαιτα.
 • Συναίσθημα: Νιώθω θυμό, θλίψη και απογοήτευση.
 • Συμπεριφορά: Επεισόδιο υπερφαγίας.

 

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε κάποια από τα συμπτώματα της υπερφαγίας (ή κάποιας άλλης διατροφικής διαταραχής), θα ήταν καλό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια. 

 

Επιλογές και Οδηγίες – όχι απαγορεύσεις. 

 

 • Πηγαίνετε μια βόλτα

 

Ένας απλός περίπατος μπορεί να σας βοηθήσει ώστε να αποφύγετε ένα υπερφαγικό επεισόδιο. Βγείτε έξω και αφήστε τις κακές διατροφικές συνήθειες σας στο σπίτι! Μια βόλτα μπορεί να σας ηρεμήσει και να διώξει το άγχος της ημέρας. Αν ο περίπατος μπορεί να γίνει στην εξοχή ή σε ένα ήρεμο μέρος, τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα.

 

 • Συνειδητοποιήστε την πείνα

 

Αισθάνεστε όντως πείνα ή είναι λιγούρα; Αν δεν είναι βιολογική πείνα, όταν ασχοληθείτε με κάτι άλλο, η επιθυμία για φαγητό θα εξαφανιστεί. Κάντε λίγη υπομονή 5-10 λεπτά, αφήστε λίγο κενό και  πιείτε λίγο νερό. 

 

 

 • Αντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ

 

Δεν μπορούν όλες οι υποθέσεις να λυθούν με το χιούμορ, αλλά σίγουρα υπάρχουν και μικρά πράγματα που σας απασχολούν. Αυτά σας δημιουργούν εξίσου άγχος και μπορεί να σας ωθήσουν προς την υπερφαγία. Αφήστε και κάτι να «πέσει κάτω» και βρείτε κάτι ευχάριστο να απασχοληθείτε.

 

 

 • Κάντε γυμναστική

 

Οι περισσότεροι ακούγοντας τη λέξη γυμναστική κατευθείαν σκεφτόμαστε το γυμναστήριο. Η αλήθεια είναι ότι μπορούμε και στο σπίτι να γυμναστούμε βάζοντας πχ την αγαπημένη μας μουσική και χορεύοντας. Μπορείτε να κάνετε επίσης μια λίστα από πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε στην καθημερινότητα σας και να σας βοηθήσουν, όπως το να πάτε για ψώνια με τα πόδια αντί να πάρετε το αυτοκίνητο ή να ανεβείτε σπίτι σας από τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα.

 

 

 • Ξεκουραστείτε

 

 

Πολλές φορές όταν δεν έχουμε κοιμηθεί καλά και νυστάζουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, την εξάντληση ο οργανισμός την βλέπει ως πείνα! Προτού ξεκινήσετε τα τσιμπολογήματα, ξεκουραστείτε. Όταν σας έρχεται έντονη επιθυμία για συναισθηματικό φαγητό, ξαπλώστε για 20 λεπτά και δοκιμάστε να χαλαρώσετε το σώμα σας. Θα αναπληρώσετε την ενέργεια σας με τον ύπνο. Αν πάλι δεν μπορείτε να ηρεμήσετε πιείτε χαμομήλι και ακούστε χαλαρή μουσική.

 

 

 • Ηρεμήστε με ένα μπάνιο

 

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο μπορεί να σας βοηθήσει να αναζωογονήσει τις αισθήσεις. Σαν να ξεπλένετε όλη την αρνητική ενέργεια της ημέρας. Εάν  δεν έχετε χρόνο για μπάνιο, πλύνετε τα χέρια σας και νιώστε το νερό. Συγκεντρωθείτε στην ευχάριστη αίσθηση του νερού πάνω στο δέρμα σας. Χρησιμοποιήστε και ένα αρωματικό σαπούνι.

 

 

 • Αποσπάστε την προσοχή σας

 

Μπορείτε να αποσπάσετε την προσοχή σας. Σκεφτείτε ότι το σώμα σας αποτελείται κυρίως από νερό. Η κατανάλωση του θα σας φτιάξει τη διάθεση. Αποφύγετε τον καφέ, το τσάι, τους χυμούς  και τα αναψυκτικά.

 

 

 • Επιβράβευση

Όταν θα φτάνετε κάποιον στόχο σας μην επιβραβεύετε τον εαυτό σας με κάποια λιχουδιά. Είναι προτιμότερο να πάρετε ένα καινούριο μπλουζάκι ή ένα βιβλίο, αντί να αγοράσετε και να καταναλώσετε π.χ. γλυκά.

 

 

 • Εμπιστευτείτε τον εαυτό σας

 

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας. Θυμηθείτε ότι έχετε καταφέρει πολλά πράγματα κατά τη διάρκεια της ζωής σας. Δείτε το ποτήρι μισό γεμάτο και όχι μισό άδειο.  Σε κάθε κρίσιμη κατάσταση υπάρχει πάντα μία ευκαιρία.

 

 

 • Μην απομονώνεστε

 

Οι φίλοι είναι σημαντικοί για κάθε άνθρωπο. Επικοινωνήστε μαζί τους. Μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας και ίσως κάποια πράγματα λυθούν πιο εύκολα από όσο νομίζατε. Επίσης μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο ομάδες υποστήριξης, κοινότητες με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις ίδιες καταστάσεις με εσάς. Επιπλέον, πάντα υπάρχουν επαγγελματίες που μπορούν να σας βοηθήσουν.

 

 

 

Δείτε επίσης:  10 Συμβουλές για να χάσουμε το περιττό βάρος, χωρίς να σκεφτόμαστε ότι κάνουμε δίαιτα!

 

 

 

 

Μαριάντα Σωπασάκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία,
(Σύνταξη διαιτολογίων, συμβουλευτική και διατροφική εκπαίδευση)
Ε-mail : mariada@europolitis.eu
Τηλέφωνο : 0030-694 386 5544

Συνέχεια
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis

ΕΝΤΥΠΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – GEDRUCKTE VERSIONEN

Like us on Facebook

Advertisement Europolitis 24

Für mehr

Abonnieren Sie kostenlos unsere Mailingliste und erhalten Sie interessante Informationen zu Ihrem E-Mail-Posteingang.

Danke fürs Abonnieren.

Something went wrong.

Advertisement
ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ώρες πριν

Πρωτοβουλία για την προστασία των πόρων βαθέων υδάτων από τον όμιλο BMW

BUSINESS4 ώρες πριν

Τα μωρά δεν τα φέρνει ο πελαργός (Κέντρο Εξωσωματικής Γονιμοποίησης και Ενδομητρίωσης στο Offenbach)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ6 ώρες πριν

49 λεωφορεία από τον Δήμο Λειψίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ7 ώρες πριν

Ευρωπαϊκές Ημέρες Χειροτεχνίας: Η συμβολή στην οικονομία και τον πολιτισμό μπορεί να είναι σημαντική

ΕΙΔΗΣΕΙΣ8 ώρες πριν

Y.Π.Α.: Έως 19/4 επιτρέπονται μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις στις πτήσεις εσωτερικού

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ10 ώρες πριν

Ηλεκτροκίνηση: Τεχνολογικές εξελίξεις και προοπτικές ελληνογερμανικής συνεργασίας (15 Απριλίου 15.45–17.15)

ΕΙΔΗΣΕΙΣ11 ώρες πριν

Έρευνα: Γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν σε ένα τροχαίο

ΥΓΕΙΑ13 ώρες πριν

Έρευνα: Οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο έχουν τριπλάσια πιθανότητα διαβήτη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ1 ημέρα πριν

Το 70% των Ευρωπαίων οδηγών θεωρεί ότι το επόμενο αυτοκίνητό τους θα είναι ηλεκτρικό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ1 ημέρα πριν

Το παράδοξο της σωματικής δραστηριότητας: Μόνο στον ελεύθερο χρόνο κάνει καλό στην υγεία

ΕΛΛΑΔΑ3 εβδομάδες πριν

Φωταγώγηση μνημείων στο Μόναχο ανήμερα της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

ΓΕΡΜΑΝΙΑ5 ημέρες πριν

Γερμανία: Σε χαλάρωση των περιορισμών προχωρούν ορισμένα κρατίδια

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ3 εβδομάδες πριν

Ντύσσελντορφ: Ο Πύργος του Ρήνου (Rheinturm) στα γαλανόλευκα (1821-2021 200 χρόνια)

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Παράταση του lockdown έως 18 Απριλίου και «φάση ησυχίας» με τα πάντα κλειστά

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Απεργία στην Amazon για να καταγγελθούν οι συνθήκες εργασίας

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Από Δευτέρα οι αποφάσεις για άρση των περιορισμών

ΓΕΡΜΑΝΙΑ4 ημέρες πριν

Γερμανία: Υπέρ ενός σύντομου και ομοιόμορφου lockdown για όλη τη χώρα η Μέρκελ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ2 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Εφικτές στο τέλος Ιουνίου οι θερινές διακοπές και οι επισκέψεις σε εστιατόρια

ΓΕΡΜΑΝΙΑ3 εβδομάδες πριν

Γερμανία: Η καγκελάριος ζήτησε συγγνώμη και ανακάλεσε την απόφαση για “φάση ηρεμίας”

Europolitis TV2 μήνες πριν

RescEU : H E.E έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ την αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση καταστροφών

Europolitis TV5 μήνες πριν

ΕΥΡΩΠΟΛΙΤΗΣ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Europolitis TV11 μήνες πριν

E.E: Covid-19 και Erasmus, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος.

Europolitis TV12 μήνες πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης στο Παρα5 με τον Σπύρο Λάτσα ENA Channel (24/04/2020)

Europolitis TV12 μήνες πριν

Ελληνική Ψυχή: Αννα Ιωαννίδου-Η Ελληνική Κοινότητα Στουτγκάρδης κοντά στον ελληνισμό (Video)

Europolitis TV1 έτος πριν

Ελληνική Ψυχή :(Ελληνική Κοινότητας Βερολίνου): Ο εθελοντισμός και συμμετοχή δυναμώνουνε μια κοινότητα

Europolitis TV1 έτος πριν

Ο Εκδότης του Ευρωπολίτη Βασίλης Βούλγαρης μιλάει στο ENA Channel

ΓΕΡΜΑΝΙΑ1 έτος πριν

CORONAVIRUS(Μόναχο): Video δείχνει την πυροσβεστική να ενημερώνει για την απαγόρευση κυκλοφορίας

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ1 έτος πριν

Οι Κρητικές γεύσεις και αρώματα στο κέντρο του Ντύσσελντορφ,επιχειρηματικές συναντήσεις B2B(VIDEO)

Europolitis TV1 έτος πριν

Μαγεία στην Tonhalle η ερμηνεία της Ελενας Μαραγκού με μουσική συνοδεία του Κώστα Ράπτη

Advertisement Europolitis
Advertisement Europolitis